Stát investuje do obnovy autobusů

ČTK, eko
3. 11. 2005 16:16
Praha - Stát by měl dávat na obnovu autobusů 400 milionů korun ročně.

Po roce 2010 by se tato částka měla ještě zvýšit, a to na půl miliardy korun ročně. Počítá s tím dopravní politika státu. Loni stát dal na obnovu vozového parku 227 milionů korun, řekl František Neterda ze Svazu dopravy na dnešním semináři Společnosti dopravy.

Vláda ale podle mluvčí ministerstva dopravy Marcely Žižkové již v roce 2003 schválila program podpory obnovy autobusů a od loňského roku na něj MD poskytuje ze svého rozpočtu 400 milionů korun, které rovným dílem dělí mezi vozidla hromadné dopravy a veřejné linkové dopravy. Stejnou částku uvolnil úřad i letos a během roku ji navýšil o dalších 38 milionů korun. Se 438 miliony korun ministerstvo počítá i v příštím roce.

Například jen městské dopravní podniky, které provozují dohromady 1500 autobusů, investují ročně do obnovy vozového parku přes čtyři miliardy korun. Z toho z větší části ze svých zdrojů a z peněz od obcí. V celém systému dopravní obslužnosti jezdí přes 6000 autobusů.

Dopravní politika předpokládá, že do roku 2010 by měla vozidla starší deseti let ve veřejných autobusových dopravních systémech tvořit maximálně 40 procent a do roku 2013 dokonce jen 25 procent. Například jen v systémech městské hromadné dopravy ale tvoří autobusy starší deseti let nyní 48 procent všech vozů, a to přitom podniky MHD disponují obecně modernějším vozovým parkem než dopravci zajišťující regionální dopravu.

Počet nízkopodlažních autobusů by měl do roku 2010 tvořit polovinu a do roku 2013 tři čtvrtiny všech veřejných autobusů. Podle Petra Vychodila, náměstka ředitele firmy Ropid, která zajišťuje integrovaný dopravní systém v Praze, jsou to ale při současné podpoře obnovy vozového parku nereálné cíle.

Krize autobusové veřejné dopravy, kterou nyní zažívá západní Evropa, přitom podle Vychodila Česku v takové míře nehrozí. Podíl veřejné dopravy v ČR zatím činí asi 50 procent, zatímco v Německu a Rakousku je to asi 25 procent celkových dopravních výkonů.

 

Právě se děje

Další zprávy