Stát chce spojit výběr daní a 'sociálky'

aju, ČTK
20. 12. 2006 12:40
Praha - Zaplatit daně, sociální a zdravotní nebo třeba i clo na jediném místě. To je plán současného kabinetu Mirka Topolánka.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vláda na svém dnešním zasedání totiž schválila záměr ministerstva financí sloučit orgány daňové a celní správy a postupně k nim připojit i výběr sociálního a zdravotního zabezpečení.

"Znamená to postupně se vydávat cestou k vytváření pouze jednoho výběrního místa, kam by občané a především podnikatelské subjekty směřovali veškeré své daňové a odvodové povinnosti," uvedl Petr Nečas, ministr práce a sociálních věcí, na dnešní tiskové konferenci.

Pro běžné plátce daně, ale především pro firmy, by změna znamenala výrazně menší papírování, protože by v budoucnu jednali s jediným úřadem.

"V praxi by to znamenalo, že kompetence k výběru sociálního a zdravotního pojistného by byly z České správy sociálního zabezpečení a ze zdravotních pojišťoven převedeny na daňovou a celní správu," uvedlo ministerstvo financí, které návrh na dnešní vládu předkládalo.

"Přesná koncepce slučování má být jasná zhruba do půl roku. Nejprve by se sloučil výběr daní a cel a pak postupně i jednotlivých pojištění," upřesnil.

Propojování výběru daní a pojištění má podle ministerstva svou logiku, protože všechny úřady mají některé kompetence společné. Navíc jde o krok, který má směřovat k zjednodušení zákona o dani z příjmu.

Jeho paragrafové znění, jež má mimo jiné zjednodušit definici daňového základu a celé daňové přiznání, bude podle ministra financí Vlastimila Tlustého brzy možné předložit do sněmovny k projednání.

Cílem je podle Tlustého větší přehlednost systému, snížení prostoru pro daňové úniky, zlepšení výběru daní a společně s dalšími opatřeními také stabilizace veřejných rozpočtů. Zjednodušení daňového systému počítá se zachováním společného zdanění manželů.

 

Právě se děje

Další zprávy