Staletá historie končí, z Živnobanky je UniCredit

rg
5. 11. 2007 14:30
Avízovaná bankovní fúze je dovršena
Toto už je minulost
Toto už je minulost | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Neděle 4. listopadu 2007 byl poslední den v 139 let trvající historii Živnostenské banky. Od pondělí 5. listopadu se klienti budou setkávat už jen s UniCredit Bank.Spolu s bankou zaniká i její bankovní kód 0400.

Skončila legenda

Historií a tradicí, jakou měla Živnostenská banka, se nemůže pochlubit žádný peněžní ústav v Česku. Banka byla založena 4. listopadu 1868 pod názvem Živnostenská banka pro Čechy a Moravu. Byla první bankou v rakousko-uherském mocnářství, jež byla financována výhradně českým kapitálem.

Jejím cílem bylo podporovat rozvoj nově zakládaných českých firem, ale ucházela se také o vklady malých střadatelů - živnostníků a majitelů malých českých společností. Těsně před vypuknutím I. světové války měla Živnostenská banka 1068 zaměstnanců, 11 poboček v Čechách a na Moravě a pobočky ve Vídni, Krakově, Lvově a Terstu. V té době spravovala téměř třetinu veškerého kapitálu v českém bankovnictví.

Živnobanka působila i v Londýně

Po vytvoření Československé republiky banka rychle rostla, protože hrála úlohu klíčové banky nového státu. V roce 1922 byla založena pobočka v Londýně. V předválečném Československu byla nejsilnější bankou v zemi, podporovala fúze velkých českých průmyslových korporací (například vytvoření strojírenského kolosu ČKD) a systematicky budovala své průmyslové impérium. Na vrcholu své slávy byla v roce 1929, kdy ovládala téměř 70 průmyslových podniků.

ČTĚTE VÍCE
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

ČTĚTE VÍCE

Živnostenská banka byla také jediný peněžní ústav, který přežil druhou světovou válku a fungoval i po roce 1948. Zkušenosti Živnobanky s mezinárodním obchodem a transakcemi s cizími měnami a devizovým obchodem využily tehdejší vlády a až do roku 1988 byla banka pověřena provádět dovozní a vývozní operace s RVHP. Významnou úlohu při tom hrála její londýnská pobočka. Živnobanka také spravovala všechny devizové účty Čechů a Slováků žijících v cizině, zahraničních firem působících v Československu a státních institucí z oblasti obchodu. V roce 1988 se banka vrátila k firemnímu bankovnictví.

UniCredit Bank Czech Republic

5. listopadu 2007 byla dokončena fúze Živnostenské banky a HVB Bank. Nově vzniklý peněžní ústav se jmenuje UniCredit Bank Czech Republic a dle slov jeho mluvčího Tomáše Pavlíka se chce zaměřit hlavně na bohatší klienty.

Aktiva UniCredit přesahují 250 miliard a řadí tak banku na čtvrté místo mezi českými peněžními ústavy. Náklady na svou fúzi nechce bankovní dům zveřejnit, ale údajně by měly být vratné do roku 2009.

Nová peněžní instituce si stanovila za cílovou skupinu větší podniky, podnikatele a bohatší drobné klienty. Jak řekl šéf nové banky Jiří Kunert, v podnikatelské sféře budou dle objemu poskytnutých úvěrů na druhém místě za Komerční bankou, ale budou se snažit dostat do čela.

Podle Pavlíka chce UniCredit působit především ve větších městech, kde chce časem rozšířit síť svých poboček. Budou mít přibližně 200 tisíc zákazníků, z čehož 180 tisíc je drobných. Klienti Živnobanky byli informováni o zániku značky a změně bankovního kódu na číslo 2700.

Celkem bude mít skupina UniCredit asi milion klientů, protože pod ni budou spadat Hypo stavební spořitelna, UniCredit Leasing, investiční společnost CIB a fondy Pioneer.

 

Právě se děje

Další zprávy