Stále víc Čechů se zadlužuje i kvůli dovolené

Kateřina Štíchová
22. 5. 2007 0:00
Ekonomové varují: Je to hloupost
Sníte o dovolené v exotických krajích?
Sníte o dovolené v exotických krajích? | Foto: Aktuálně.cz

Destinace, které loni Češi navštěvovali nejčastěji

  • Chorvatsko  - 820 000 výjezdů
  • Slovensko - 510 000 výjezdů
  • Itálie - 380 000 výjezdů
  • Řecko - 260 000 výjezdů

Zdroj: Czechtourism.cz

Praha - Rekreovat se na dluh, to je možnost, kterou využívá stále více lidí v Česku. Jen v loňském roce vzrostl prodej zájezdů na splátky o desítky procent, hlásí splátkové společnosti. A Češi, kteří mají chuť cestovat za exotikou, tak mohou touto cestou utrácet za čím dál dražší zájezdy.

Blížící se turistická sezona je jen dalším podnětem, aby zájem o spotřebitelské úvěry na nákup dovolených stoupal. Lidé o ně tradičně nejvíce žádají od června do srpna. Například Home Credit v tomto období vloni financoval 40 procent objemu úvěrů za celý rok, kdy průměrná výše úvěru byla 20 831 korun.

Dovolená stojí v průměru přes 20 tisíc

"Letos by se podle našich odhadů a čísel z prvního čtvrtletí mohla přiblížit ke 23 tisícům," uvedl Erich Čomor, generální ředitel společnosti Home Credit.

Nárůst objemu úvěrů zaznamenal i GE Money Multiservis. V roce 2006 půjčila společnost na dovolené ve srovnání s předchozím rokem o deset procent více. Multiservis předpokládá, že v oblasti cestování letos bude financovat o sedm až deset procent více než v loňském roce.

První moment láká

V prvním čtvrtletí letošního roku Home Credit zaznamenal nárůst takřka 90 procent poskytnuté jistiny proti stejnému období roku 2006. "Svědčí to o tom, že Češi si své dovolené začínají plánovat dříve a využívají stále častěji výhodných nabídek first moment," podotkl Čomor.

Foto: Aktuálně.cz, Thinkstock, ČTK, Reuters, Paramount Pictures, Columbia Pictures

Hlasy z cestovních kanceláří a agentur hovoří rozdílněji než splátkové společnosti. Je to však dáno i tím, že mohou mít zacíleno na různé skupiny klientů či nabízet jen určité typy zájezdů.

"Poptávka po dovolené na splátky se pohybuje na srovnatelné úrovni minulého roku, tedy 3 až 5 procent ze všech prodaných zájezdů," říká Tomáš Brejcha, marketingový ředitel Čedoku.

"Dovolená na splátky je nejatraktivnější u zákazníků ze střední třídy, kterým tato služba umožní dovolenou si vůbec dopřát. Obvykle si pořizují zájezd v cenovém rozpětí 5 až 30 tisíc korun," říká marketingový manažer cestovní agentury Invia.cz Michal Tůma.

Dálný východ není zvláštností

Díky snižujícím se cenám letecké přepravy však mnozí cestují už i do exotičtějších krajin, zejména do Egypta, Tunisu nebo Turecka, ale také Thajska nebo Dominikánské republiky.

"Stále více klientů se více než na cenu orientuje na kvalitu. Hledají v nabídce vyzkoušené hotely s vysokým standardem služeb a mnohem častěji využívají komplexní služby formou all inclusive," doplnila manažerka CK Sunny Days Lucie Lenochová.

Dovolená bez úroků

Nabídka úvěrů splátkových společností je poměrně široká. Cestovní agentura nebo kancelář může nabízet hned několik variant. Některé úvěry jsou dokonce i s nulovým navýšením nebo odkladem splátek. U nižších částek si lze zpravidla vybrat dobu splatnosti od 4 od 12 měsíců.

U vyšších částek i déle, což ale u dovolené není příliš dobré řešení. Už z toho důvodu, že byste dlouhodobě měli splácet věc, která nemá životnost delší než dluh, který si s ní pořídíte.

Potvrzuje to i Markéta Šichtářová ředitelka společnosti Next Finance: "Pořídit si dovolenou na úvěr je ta nejhořší věc, kterou lze udělat. Pokud se totiž dlužník dostane do finančních problémů, může většinou věc pořízenou na úvěr prodat a svůj dluh uhradit, což v případě dovolené možné není." 

 

Právě se děje

Další zprávy