Spory finančníků o stamiliony přituhují

Hana Vorlíčková
31. 7. 2007 16:35
Letitá kauza Komárka a Berana má další spor
Do impéria Karla Komárka patří i Moravské naftové doly
Do impéria Karla Komárka patří i Moravské naftové doly | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře před několika dny nařídil, aby firma Amrosia, která patří Davidu Beranovi, zaplatila společnosti Atlantik IB přes 270 miliónů korun. Atlantik IB patří do skupiny, kterou ovládá miliardář Karel Komárek.  

Odstartoval se tak další spor mezi  miliardářem Karlem Komárkem a podnikatelem Davidem Beranem.

"Společnost Ambrosia byla povinna částku uhradit do tří dnů od nabytí právní moci - tedy do včerejška. Asi není náhodou, že i přes nabytí právní moci Rozhodčího soudu nebyla částka uhrazena. Zároveň společnost Ambrosia jediný den po splatnosti svých pohledávek vůči Atlatnik IB vstoupila do likvidace," říká Dan Plovajko, mluvčí Karla Komárka. 

Luxusní sídlo v ohrožení

Atlantik IB proto požádá podle Plovajka soud o exekuci Beranova majetku. Exekutoři by mohli zajistit i luxusní sídlo Berana v Chrudimi ve východních Čechách vzhledem k tomu, že Atlantik IB tvrdí, že toto luxusní sídlo patří do majetku společnosti Ambrosia.

"Zároveň Atlantik IB podal trestní oznámení na vedení společnosti Ambrosia i přímo na pana Davida Berana z podezření spáchání trestných činů podvodu, poškozování věřitele, porušování povinností při správě cizího majetku a krácení daně," uvádí se v tiskovém prohlášení Holdingu KKCG Investments, do kterého Atlantik IB patří.

Kdo komu dluží

Na Rozhodčí soud se však obrátil i podnikatel David Beran. Společnost Profidebt, kterou podnikatel ovládá, dnes totiž podala trestní oznámení na manažery firmy Atlantik IB.

Firma Profidebt se zabývá vymáháním pohledávek. Firma Atlantik IB nesplatila podle zástupců Profidebt své závazky z úvěrových smluv ve výši přesahující 200 miliónů korun.

Peníze byly splatné do konce června. "Navíc se ukázalo, že úvěr byl použit v rozporu s úvěrovými smlouvami," uvádí v tiskovém prohlášení Marta Kašparová, mluvčí společnosti Profidebt.

Společnost Profidebt podala žalobu k Rozhodčímu soudu v Praze. "Jméno našeho klienta, pro kterého dluh vymáháme, sdělit nemůžeme. Nemáme jeho souhlas. Můžeme pouze uvést, že se jedná o zahraniční investiční společnost," říká Kašparová.

Společnost Atlantik IB se však proti nařčení, že dluží peníze, důrazně ohrazuje. "Je to absurdní a až nehorázná drzost, aby na jedné straně společnost pana Berana - dokonce přes právní moc rozhodčího nálezu - dlužila Atlantik IB přes 270 milionů korun, a na straně druhé po něm požadovala jiná společnost pana Berana zaplacení částky kolem 200 milionů korun," tvrdí Plovajko.

Foto: Aktuálně.cz
Komárek vysoudil na Beranovi přes 3,4 miliardy

Do roku 2005 na jedné straně

Vleklé spory Karla Komárka a Davida Berana se datují od roku 2005. V tu dobu se podnikatelé údajně dohodli, že Beran dá Komárkovi svou polovinu Vítkovic a za to získá poloviční podíl v nově vznikajícím strojírenském holdingu. Do něj předtím Komárek převedl firmy ŽDB, Bonatrans a Kovosvit. Ze společného byznysu nakonec sešlo a podnikatelé se začali obviňovat, kdo ho vlastně znemožnil.

Komárek tvrdí, že Beran předtím žádné nároky na ŽDB a Bonatrans neměl, Beran zase říká, že jejich nákup financovali spolu, a měl tedy opce na poloviční podíly. Mezi oběma podnikateli probíhá v současné době několik soudních sporů. Další žaloby se ještě připravují.

 

Právě se děje

Další zprávy