Komárek vysoudil na Beranovi přes 3,4 miliardy

čtk
24. 7. 2007 17:42
Bývalý obchodní partner zaplatí i s úroky
Komárkovo impérium zahrnuje i naftové doly
Komárkovo impérium zahrnuje i naftové doly | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ostrava/Praha - Podnikatel David Beran musí zaplatit svému bývalému obchodnímu partnerovi Karlu Komárkovi a jeho KKCG Industry více než 3,4 miliardy korun s úroky z prodlení.

O náhradě škody vzniklé v souvislosti s nakládáním s akciemi společnosti Vítkovice Holding rozhodl v platebním příkaze Krajský soud v Praze. Sdělil to dnes mluvčí KKCG Industry Dan Plovajko.

"Toto je teprve první rozhodnutí v žalobách, které jsme na pana Berana podali. V současné době ještě běží několik žalob, které jsme podali k mezinárodní arbitráži v Paříži," sdělil Plovajko. K arbitráži v Paříži se spor přesunul poté, co rozhodčí soud v Praze koncem dubna zastavil projednávání žaloby KKCG Indrustry, která po Beranovi požadovala 3,468 miliardy za údajné nedodržení závazků při převodu akcionářských podílů společnosti Vítkovice Holding.

Začátek sporu mezi Beranem a Komárkem se rozhořel na konci roku 2005. Tehdy se podle tisku dohodli, že Beran dá Komárkovi svou polovinu Vítkovic a za to získá poloviční podíl v nově vznikajícím strojírenském holdingu. Do něj předtím Komárek převedl firmy ŽDB, Bonatrans a Kovosvit. Z obchodu nakonec sešlo a podnikatelé se začali obviňovat, kdo ho vlastně znemožnil. Komárek tvrdí, že Beran předtím žádné nároky na ŽDB a Bonatrans neměl, Beran zase říká, že jejich nákup financovali spolu, a měl tedy opce na poloviční podíly.

V jiné arbitráži Beran počátkem června vysoudil na Komárkovi 1,2 miliardy z deseti miliard korun, které požadoval v souvislosti se společnostmi ŽDB Group a Bonatrans Group. Beran tehdy s uznanou výší škody ve verdiktu rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR nesouhlasil a hodlal ve sporu pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy