Exekutoři ve Štrasburku: Nechceme platit za jiné

Tomáš Fránek
6. 2. 2008 13:50
K Evropskému soudu míří desítky žalob
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Česko čelí další vlně lidí nespokojených s rozhodováním soudů. K Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku totiž míří desítky žalob nespokojených exekutorů.

Exekutoři totiž bojují s ústavními soudci. Chtějí, aby se změnil postup soudců u případů, kdy byla soudem zastavena exekuce kvůli nedostatku majetku na straně dlužníků. Náklady na exekuce soudy většinou přenesly na exekutory.

Ústavní soudci jsou ale neoblomní, stížnosti exekutorů zamítají jak na běžícím páse. Jenom od začátku roku jde o tři stížnosti, které Ústavní soud zamítl, další pak soud zamítl od září loňského roku.

Celý spor tak bude mít ale dohru u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

"Podle informací, které máme od jednotlivých soudních exekutorů, již v této souvislosti byly k Evropskému soudu podány desítky stížností a další desítky se chystají," uvedl pro deník Aktuálně.cz mluvčí Exekutorské komory Pavel Kočiš.

Jde o další hromadnou stížnost, ve Štrasburku už jsou například tisíce stížnosti majitelů domů či desítky žalob lidí domáhajících majetku zemědělských družstev.

Nejsme podnikatelé. Ale jste.

O jaké případy ve sporu exekutorů a soudců jde?

Je to například exekuce majetku VRE Vydavatelství, kterou požadovala kvůli dluhům společnost Telefónica O2.

Soud ale kvůli nedostatku majetku exekuci zastavil a rozhodl, že dlužník musí uhradit náklady exekuce ve výši necelých sedmi tisíc korun. A to jsou náklady, které jdou na úkor exekutora, ten tak na exekuci prodělá.

Podle ústavních soudců je ale věc jednoznačná - exekutor je podnikatel a musí si být vědomý, že může i prodělat.

"Soudní exekutor vystupuje při výkonu své činnosti v postavení podnikatele, a je tak zcela přirozené, že je podroben určité míře podnikatelského rizika," uvedli soudci k nelibosti exekutorů.

Foto: Jaroslav Jiřička
Více čtěte:
Zrušte půjčku během pouhých 14 dní, dovolí nově Evropa

Jsme ve stejném postavení jako soudci a máme na odměnu nárok, nechceme prodělávat, brání se exekutoři.

"Je to diskriminace, je to ohrožení nezávislosti exekutorů. Na soudní exekutory je delegována část soudní pravomoci a při výkonu exekuce mají postavení veřejného činitele," uvedli shodně exekutoři ve svých ústavních stížnostech.

Exekutoři podle stížností nemají možnost exekuci nepřijmout nebo odmítnout, nejsou na vině ani v případě zastavení exekuce. Náklady by tak podle nich měli hradit ti, kteří exekuci dlužníků navrhují a nedostatečně si zjistí údaje o jejich majetku.

Dostatečné pravomoci

I to ale ústavní soudci odmítají. "Exekutor je nesporně vybaven pravomocí spojenou se škálou prostředků k tomu, aby kvalifikovaně posoudil poměry povinného a podle toho zvolil způsob exekuce. Exekutor je tedy schopen podstatně objektivněji zhodnotit pravděpodobnost bezvýslednosti exekuce," rozhodli soudci.

Foto: Opavia-Lu
Čtěte také:
Kráva Milka brojila proti oplatce Mila. Neúspěšně

A podle soudců nejsou exekutoři bez možnosti obrany soudy v případě, že zjistí, že návrh na exekuci byl podaný neoprávněně, mají možnost nechat zaplatit náklady exekucí těm, kteří je navrhovali.

Kočiš uvedl, že situaci řeší od začátku letošního roku řeší také novela exekučního řádu. Ta stanovila, že exekutorovi přísluší náklady soudní exekuce v paušální výši a účelně vynaložené náklady, nové sporné případy by tak už neměly přibývat. 

Exekutoři se do křížku s ústavními soudci nedostávají poprvé.

Loni v březnu zrušil Ústavní soud část exekutorské vyhlášky o odměnách. Legislativa by podle soudu neměla spojovat odměny s výší vymáhané částky, ale s vykonanou prací.

Exekutorská komora se kvůli zrušené části vyhlášky o odměnách exekutorů také obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.


 

 

Právě se děje

Další zprávy