Soud se zastal ženy, po níž chtěli 18 tisíc za telefon

Tomáš Fránek
26. 9. 2007 10:45
Úřad se nesnažil zjistit bydliště ženy
Foto: Telefónica O2

Brno - Ústavní soudci se zastali ženy, po které telekomunikační úřad i provozovatel telefonního připojení Telefónica O2 vymáhali přes osmnáct tisíc korun bez toho, že by se žena mohla proti rozhodnutí bránit.

Soud zrušil původní rozhodnutí o tom, že by žalovaná měla zaplatit účty za tři telefony ve výši 18 237 korun. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) podle soudu porušil práva Evy Hotárkové a rozhodnutí úřadu není platné.

Porušení práv ženy

ČTÚ chybně postupoval při stanovení opatrovníka, který měl v řízení ženu zastupovat. Zástupci úřadu ho totiž sami nemohli sehnat.

Úřad totiž za opatrovníka ustanovil svoji zaměstnankyni, která ale podle soudců práva Evy Hotárkové nechránila.

Celý spor se přitom vleče od roku 2005 a kvůli dluhu za telefony už byla na majetek ženy dokonce vyhlášena exekuce.

Eva Hotárková sice měla původně trvalé bydliště na brněnské adrese, kde se dluhy za telefonní hovory nahromadily, po rozvodu však několikrát změnila místo pobytu. Avšak to, kde bydlí, podle Hotárkové věděla jak její rodina, tak bývalý manžel a dokonce i soud, kde se jednalo o porozvodovém uspořádání poměrů k dětem.

Český telekomunikační úřad ale nezjistil, kde žena bydlí a kvůli tomu ustanovil opatrovnicí svoji zaměstnankyni. A pak bez toho, že by se žena mohla bránit, vydal rozhodnutí, na základě kterého měla Eva Hotárková zaplatit dlužné částky za telefonní hovory.

Foto: Telefónica

Minimální snaha

Telekomunikační úřad ve svém vyjádření ústavním soudcům uvedl, že nemá dostatek pravomocí ani prostředků na zjišťování místa pobytu. A zástupci úřadu také dodali, že žena neplnila svoji povinnost řádné ohlašovat změnu pobytu.

Ústavní soud ale s touto argumentací nesouhlasil. Soudci sice připustili, že možnosti zjistit trvalý pobyt lidi jsou omezené, úřad ale podle nich zdaleka nevyužil všechny cesty, jak ženu najít.

"Došlo k porušení práv tím, že před ustanovením opatrovníka úřad zcela nedostatečným způsobem zjišťoval místo pobytu stěžovatelky," uvedl soudce Jiří Nykodým.

A ani ustanovení opatrovníka nebylo v pořádku. "Opatrovnice jako zaměstnankyně úřadu nemohla účinně hájit práva stěžovatelky (Evy Hotárkové), což rovněž řádně nečinila, čímž stěžovatelce znemožnil účast na řízení a možnost domoci se v něm svých práv," rozhodli ústavní soudci.

Telekomunikační úřad musí ročně řešit na šedesát tisíc podobných případů, lidé se často placení vyhýbají. Podle úřadu je například obtížné volit opatrovníky lidí, které nemůže úřad sehnat, obce například spolupracují jenom velmi neochotně.

 

Právě se děje

Další zprávy