Soud: Převzali jste nedodělaný dům? Stejně zaplaťte

Tomáš Fránek
10. 1. 2008 12:02
Stavbaři pochybili, ale peníze jim patří
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Pokud majitel domu převezme klíče od stavby, musí zaplatit stavební firmě i v případě, že nedokončila všechny práce. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího soudu.

Na začátku případu byla nezaplacená faktura na 200 tisíc, nedodělky a převzaté klíče od nového domu. Na konci pak rozsudek, na jehož základě musí majitelé nových nebo opravovaných domů platit stavebním firmám za provedenou práci ve chvíli, kdy stavbu převezmou.

Platí to i pro případ, kdy stavební firma neodvedla vše, co si obě strany dohodly a nové bydlení má ještě různé vady či nedodělky.

Nejvyšší soud posuzoval několik let se vlekoucí spor mezi stavební firmou a majiteli rekonstruovaného domu ze Středních Čech o fakturu ve výši necelých dvě stě tisíc korun.

Nastěhovali jste se, tak plaťte

Majitelé domu sice nemovitost převzali, odmítli ale kvůli nedokončeným úpravám v okolí domu a nenainstalované vzduchotechnice firmě fakturu proplatit.

"Převzetím klíčů dali žalovaní (majitelé domu) najevo, že dílo považují za zhotovené (byť s jistými vadami a nedodělky). Dílo převzali a nevyužili možnost, kterou jim dává občanský zákoník, podle kterého má objednatel prací převzít jen zhotovené dílo," rozhodl senát Nejvyššího soudu pod vedením Blanky Moudré.

Nejvyšší soud tak rozhodl i spor soudů, které takové případy nerozhodovaly jednotně.

Stejné to bylo i ve zmiňovaném středočeském případu. Okresní soud totiž rozhodl, že stavební firma nemá na proplacení faktury nárok, pokud dům nebyl řádně opraven a práce nebyly dokončeny. Krajský soud naopak rozhodl, že vady takto převzatého díla nemohou být důvodem pro nezaplacení jeho ceny. Zvlášť tehdy, když se majitelé do domu nastěhovali.

Je to nemravné

Majitelé domu však protestují. "Samotné předání díla, byť s výslovně uvedeným výčtem vad (nedodělků) a lhůtou pro jejich odstranění, nemůže mít za následek splatnost ceny díla," napsali Nejvyššímu soudu.

Postup, podle kterého není pro zaplacení rozhodující dokončení prací, ale pouze existence předávacího protokolu, označili majitelé domu za nemravný.

Soud však jejich argumenty neuznal. Vady nebránily v užívání domu, splatnost faktury tedy byla okamžitá.

Nejvyšší soud se odmítl zabývat tím, že takový postup je v rozporu s dobrými mravy. Takovou námitku totiž měli majitelé domu uplatnit už v předchozích soudních jednáních a ne až u Nejvyššího soudu.

"Soud nemůže při rozhodování o dovolání přihlížet k tvrzením či námitkám, jež mohli žalovaní uplatnit již dříve," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy