Smrt bez dědiců? Stát vydělává miliony

mp
28. 8. 2007 13:30
Úřady vedou na dva a půl tisíce sporů o dědictví
Mnohé hroby na Slavíně byly večer doslova obloženy rozsvícenými svíčkami.
Mnohé hroby na Slavíně byly večer doslova obloženy rozsvícenými svíčkami. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Pokud člověk zemře bez dědiců nebo platné závěti, propadá jeho majetek státu. Na prodeji takto získaných dědictví Česko loni vydělalo rekordních 140 milionů korun.

Zjištění přinesla dnešní Mladá fronta Dnes.

Lidí, kteří umírají bez vazeb na zákonné dědice, je u přitom poměrně hodně - zhruba dvě procenta. Jejich majetek úřady nejprve nabídnou jiným státním institucím a pokud ty o ně neprojeví zájem, vyhlásí se výběrové řízení. Nejvíc zatím stát vydělal na prodeji činžovního domu v Praze, kupující za něj zaplatil 60 milionů korun.

A zisky státu za snadno získané majetky rok od roku vzrůstají. V roce 2005 si Česko připsalo za prodej "zděděného" majetku 108 milionů, loni už to bylo 140 milionů. Stoupající trend potvrzuje i pololetí roku 2007, kdy stát vyinkasoval už 74 milionů.

Stát se o dědictví i soudí

Stát ale není jen pasivním příjemcem bezprizorních dědictví, často se o ně také soudí. Úřad pro zastupování státu, který má tuto problematiku na starosti, v řadě případů napadne existující závět. Jen v současné době vede stát okolo dvou a půl tisíce soudních sporů.

"Může se stát, že není platná závěť, v takovém případě může být dědicem stát," sdělila deníku advokátka Jitka Němcová. Úředníci ale mají za povinnost řádně prověřit, zda skutečně neexistuje žádný zákonný dědic. Takové hledání často trvá i několik let.

Lidí, kteří zemřou bez příbuzných, v Česku neustále přibývá. Loni to bylo 2168 lidí, což je výrazný nárůst oproti roku 2005.

Hodně takových případů se objevuje v hornických městech například na Karvinsku. Do těchto oblastí odcházeli lidé za prací a často pak ztratili vazby se svými rodinami.

 

Právě se děje

Další zprávy