Škoda staví novou zkušebnu motorů za 850 milionů Kč

Radek Pecák Radek Pecák
25. 9. 2012 14:46
Zkoušet se zde budou i motory spalující zemní plyn, LPG či etanol
Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav - Již na podzim příštího roku by měl být zahájen provoz v první části centra pro testování motorů, jehož stavbu zahájila Škoda-Auto v Mladé Boleslavi na místě bývalého lihovaru. Postupně zde bude vybudováno 21 nových testovacích stanic pro zkoušky nových motorů a jejich komponentů. Hodnota investice v první fázi je vyčíslena na 850 milionů korun.

Nové centrum je další etapou rozšiřování současných areálů Škoda Auto v mladoboleslavské Česaně. Jádrem podle plánů firmy bude 15 zkušebních stanic pro motory s výkonem 250 až 400 kilowattů, které umožní i zkoušky agregátů využívaných v motorsportu. Dalších šest stanic bude dělat funkční a vytrvalostní testy komponent a posuzovat akustiku motorů.

Zkoušet se zde budou nejen motory spalující benzín či naftu, ale i ty, které pracují na LPG, CNG či etanol.

Nové centrum přispěje rovněž k připravovanému vývoji a výrobě motoru 1,6 MPI, který má Škoda dodávat celému koncernu Volkswagen, řekl pro agenturu ČTK předseda odborářů Jaroslav Povšík.

Budou zde sídlit i designéři

V nové budově bude pracovat 40 specialistů. Postupně bude v areálu sídlit také centrála Škoda Motorsport a designérské centrum automobilky.

"Škoda stavbou centra posílí svou technologickou kompetenci značky pro celý koncern Volkswagen, uvedl dnes předseda představenstva Winfried Vahland. "S novými stanicemi pro testování motorů a komponent dále rozšiřujeme naše know-how na tomto úseku vývoje," řekl. Již nyní Škoda pro koncernu Volkswagen zajišťuje vývojové práce na úsecích brzd, elektrické výbavy, převodovek a motorů. 

V úseku vývoje Škoda-Auto pracuje v současnosti 1800 lidí a počítá se s dalším rozšířováním stavu. Vývojové centrum Škoda Auto je v současnosti třetí největší v koncernu Volkswagen. 

Zástupci automobilky poukazují i na ekologickou stránku budovy. Dynamometry ve zkušebních stanicích umožní například vracení elektrické energie zpět do sítě, rekuperace tepla z chlazení motorů zase napomůže vytápění stavby.

Podívejte se, jak se ve Škodě Auto nyní vyrábějí motory:

 

Právě se děje

Další zprávy