Šéfové vašim životopisům nevěří a vzdělání je nezajímá

Veronika Skálová Radek Pecák Veronika Skálová, Radek Pecák
8. 6. 2011 14:30
Tomu, jaké má uchazeč vzdělání, věnují pozornost jen 2 procenta manažerů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Deutsche Bank AG

Praha - Až budete příště posílat životopis někam, kde se ucházíte o práci, mějte na paměti, že především musíte zdůraznit své zkušenosti v dané profesi.

Jednoznačně to vyplývá z průzkumu mezi 2 525 manažery a manažerkami v oblasti financí a lidských zdrojů v jedenácti zemích světa, zpracovaného pro personální agenturu Robert Half International.

Přitom byste ale měli vědět, že převážná většina manažerů tomu, co napíšete, stejně nebude věřit. Sedmdesát procent českých manažerů totiž podle tohoto průzkumu považuje životopisy uchazečů obecně za nedůvěryhodné. Kandidáti v nich dle respondentů přehánějí.

"Uchazeči nejčastěji přehání při popisu skutečné náplně práce v předchozích zaměstnáních a zveličují své jazykové schopnosti," doplňuje výsledky průzkumu Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku.

Při čtení životopisů oči manažerů nejprve sklouznou na řádky o profesních zkušenostech daného uchazeče. Dělá to 67 procent tuzemských manažerů. V tom se, podle průzkumu, Češi dost liší od manažerů v jiných zemích. Například v Rakousku dá na zkušenosti jen 18 procent manažerů, v Německu 23 procent.

"Pro české zaměstnavatele jsou klíčové dosavadní zkušenosti, které uchazeč v daném oboru získal," uvádí Křížek.

Naopak naprosto nezajímavý je podle průzkumu údaj o dosaženém vzdělání uchazeče o práci. Pouhá dvě procenta manažerů uvedla, že v první řadě porovnávají vzdělání uchazečů. V Německu či Rakousku ale není situace o mnoho lepší. Tam také vzdělání zajímá jen 5 procent manažerů.

V Česku mají, na rozdíl od řady jiných zemí, šanci uniknout odhalení ti, kteří lžou o referencích. Průzkum totiž ukázal, že téměř polovina (40 %) manažerů v ČR si nikdy neověřuje reference svých uchazečů. Naopak v Brazílii a Dubaji si téměř polovina manažerů ověřuje reference vždy, v každém případě.

Průzkum zahrnuje data za letošní první čtvrtletí.

 

Právě se děje

Další zprávy