Schodek budou krýt dluhopisy

ČTK, eko
12. 12. 2005 16:10
Praha - Stát chce v roce 2006 krýt schodek dluhopisy do výše 65,2 miliard Kč.

Schodek státního rozpočtu v příštím roce by měly z největší části pokrýt dluhopisy. Na domácím trhu i v zahraničí ministerstvo financí navrhuje vydat státní dluhopisy až do výše 65,2 miliardy korun. Návrh bude ve středu posuzovat vláda, oznámil dnes ČTK mluvčí MF Jaroslav Růžek. Stát bude v roce 2006 hospodařit se schodkem 74,4 miliardy korun.

Ministerstvo se předložením návrhu zákona na krytí schodku dluhopisy se splatností přes jeden rok snaží vyhnout riziku pro stát v případě poruchy na finančním trhu.

K dluhopisovému financování se chce stát uchýlit i kvůli tomu, že schodek není možné krýt přímým úvěrem od České národní banky. Ze tří možností - státní dluhopisy, přímý úvěr na domácím trhu, vládní zahraniční půjčka - představují dluhopisy optimální řešení jak z hlediska diverzifikace financování státu, tak z hlediska řízení refinančního a likvidního rizika, uvedl mluvčí. Uskutečnění tohoto návrhu samo o sobě nezpůsobí zvýšení peněžní zásoby a je nejméně nákladné, doplnil.

Zbývající záporné saldo v objemu 9,2 miliardy korun by mělo být pokryto dlouhodobými úvěry a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv. Státní dluh se na konci příštího roku zvýší na 775,9 miliardy korun. Vydávání dluhopisů chce stát zahájit hned od počátku roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy