Šampionát: Vyděláme na pronájmu domů, těší se Liberečtí

hpv
1. 10. 2007 11:35
Majitelé rodinných domků oslovují organizátory mistrovství
Na klíč dostanete například i typ Klasik 7
Na klíč dostanete například i typ Klasik 7 | Foto: Central Group

Praha - V sérii Slunce, seno... se obyvatelé Hoštic vystěhovali do kempu, aby své domy pronajali cizincům. Něco podbného teď možná čeká Liberec. Rozjíždí se tam totiž nový byznys. 

Majitelé rodinných domků nabízejí organizátorům mistrovství světa v klasickém lyžování ubytování v soukromí. Řada z nich je dokonce ochotna na dobu šampionátu svůj dům opustit. 

"Obracejí se na nás nejen provozovatelé hotýlků a penzionů, ale i lidé, kteří nabízejí k pronájmu celý svůj domek," potvrdil Aktuálně.cz Filip Dohnálek, koordinátor odpovědný za ubytování na šampionátu. "Takových nabídek jsme již dostali desítky. A to se mistrovství světa koná až v roce 2009," dodal.

Oganizátoři si z nich začínají pomalu vybírat. Jde však jen o první kontakty.

"Většina ubytovacích kapacit je již v Liberci zablokována pro akreditované skupiny. V praxi to znamená, že pro návštěvníky šampionátu je v Liberci ubytovacích kapacit nedostatek. A  to především těch kvalitních," říká Dohnálek.

Proto budou někteří účastníci a návštěvníci šampionátu bydlet nejen v hotelech v Liberci, ale například i v Mladé Boleslavi či v Praze.

Realitní makléři upozorňují, že lidé, kteří nyní staví rodinné domky, s jejich pronájmem během šampionátu v řadě případů i kalkulují. To dokazuje i vyšší regionální rozestavěnost domků.

"Zatímco za prvních šest měsíců uplynulého roku jich bylo v Liberci rozestavěno 45, letos to za první půl rok bylo 127," uvedla Hana Resová ze stavebního úřadu v Liberci. Podle ní se však na zvýšeném množství podílí nejen šampionát, ale i levné hypotéky.

"Ubytování během šampionátu zdraží přibližně o padesát až sto procent oproti letošní zimní sezoně," říká Dohnálek. Letos v zimě si lze přitom na Liberecku pronajmout například v hotelu Babylon dvoulůžkový pokoj za přibližně tři tisíce korun. Ve tříhvězdičkovém hotelu Atrium to je za dvoulůžkový pokoj 1 400 korun.

Na organizátory šampionátu se již nyní obracejí nejen místní majitelé domků a penzionů, ale i cestovní kanceláře ze zahraničí. "Největší poptávka je zatím z Norska," říká Dohnálek.

 

Právě se děje

Další zprávy