Ruští turisté mají Česko rádi

ČTK, eko
23. 3. 2006 13:30
Moskva - O více než 20 tisíc se zvýšil počet turistů z Ruska, kteří loni přijeli navštívit Českou republiku.

Meziročně to představuje nárůst o třináct procent. Krásy Prahy, Karlových Varů a dalších míst Česka si přijelo prohlédnout 185 tisíc Rusů.

Podle ministra regionálního rozvoje Radko Martínka, který se v těchto dnech v Moskvě zúčastní mezinárodní výstavy Cestování a turistika, chce Česko do budoucna přilákat další klienty z Ruska.

"Po Japoncích jsou Rusové na druhém místě v počtu návštěvníků Česka. S Ruskem máme tradiční vztahy, ve kterých chceme pokračovat," řekl dnes ČTK Martínek. V Moskvě se tak v těchto dnech prezentují tři desítky českých subjektů - přijeli představitelé krajů, cestovních kanceláří či lázeňských domů. Celkově je na moskevské výstavě asi 400 vystavovatelů z 50 zemí světa.

V roce 2004 navštívilo Česko 164 tisíc Rusů. Ruští turisté drží několik prvenství - většinou zůstávají v Česku dlouho, v průměru 6,7 dne, přičemž obvyklá délka pobytu cizince v Česku je čtyři a půl dne. Rusové také rádi utrácí - denně asi 144 dolarů. Většina Rusů, asi 70 procent, chce vidět Prahu, 32 tisíc jich loni navštívilo Karlovy Vary.

Infobox

RUŠTÍ TURISTĚ U NÁS

  • Celkem Českou republiku navštívilo 185 tisíc Rusů
  • Průměrně se zdrží 6,7 dne
  • Za den u nás utratí 144 dolarů
 

Například na jižní Moravu, která se loni začala v Rusku zviditelňovat na výstavách, přijelo za posledních 12 měsíců asi 5 tisíc Rusů. Vládní koordinátor prezentací Česka v zahraničí Otto Jelinek si myslí, že turistický potenciál Ruska je obrovský a je třeba toho využít.

"Česko není jen místem pro turistiku, ale je to také místo dobrého podnikání. Teď bychom se měli zaměřit především na prezentaci českých regionů," řekl ČTK Čechokanaďan, který by měl napomoci české vládě zkoordinovat mezinárodní činnost Českých center, České centrály cestovního ruchu CzechTourism a agentur CzechInvest a CzechTrade.

Martínek se v Moskvě sejde i se svým ruským protějškem Vladimirem Jakovlevem. Mluvit budou například o možnostech rozvoje regionálních vztahů nebo o bytové politice Česka a Ruska. "Rusové mají velký zájem zjistit, jak podporujeme bydlení, jak opravujeme panelové domy, což je jejich velký problém," dodal Martínek.

 

Právě se děje

Další zprávy