Růst cen od března zpomalil, inflace je 1,6 procenta

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 5. 2011 9:12
Za měsíc se ceny mírně zvýšily o 0,3 procenta.
V obchodech lidé zaplatili za stejné zboží zase o něco víc. Ilustrační foto.
V obchodech lidé zaplatili za stejné zboží zase o něco víc. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stejný nákupní košík, ale cena o 1,6 procenta vyšší. Právě o tolik se od loňského do letošního dubna zvýšily podle Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny.

Za měsíc stouply ceny o 0,3 procenta, důvodem bylo zdražování oblečení, bot, potravin a nealkoholických nápojů a dopravy.

Od března do dubna nejvíce podražily boty (o 5,6 procenta) a oděvy (o 2,1 procenta). Cena pohonných hmot rostla o 1,7 procenta, benzín i nafta ale zaznamenaly nová historická maxima.

Meziměsíční růst cen u potravin se lišil podle druhu zboží. Zatímco cukr zdražil o 14,8 procenta a vejce o 10,3 procenta, ovoce bylo o 6 procent levnější a nealkoholické nápoje o 2,6 procenta. Klesaly také ceny mobilních telefonů, fotopotřeb, květin a vína a piva.

Meziročně byla inflace podle ČSÚ o 0,1 procenta nižší než v březnu. Zpomalení inflace bylo pozorovatelné u oddílu alkoholických nápojů a tabáku, kde se zpomalil růst cen vína na 3,5 procenta oproti 7,4 procenta v březnu, zpomalil i růst ceny zemního plynu ( na 5,8 z 9,2 procenta v březnu).

I ve srovnání s loňským dubnem ale rostly ceny některých potravin mnohem víc než celkový údaj o inflaci. Nejvíce se zvýšila cena brambor, které podražily o 50,9 procenta, o 30,3 procenta zdražila mouka, o 23,6 procenta pak jedlé oleje. Například cena pečiva vzrostla za rok o 17,7 procenta, másla o 18,3 procenta a mléka o 13 procent.

Naopak ceny oděvů klesly o 2,5 procenta, zlevnila i rýže, vejce nebo zelenina.

"Také v dalších měsících nepřijde výraznější růst cen a inflace by měla jen zvolna směřovat směrem ke dvěma procentům. Spotřebitelská poptávka ani v dalších měsících nebude táhnout ceny vzhůru. Komodity pravděpodobně dál budou tlačit na růst cen, ale po výrazném propadu komodit na světových trzích v minulém týdnu je i tento faktor pro nejbližší měsíce s otazníkem," konstatoval analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy