Rozinky s olejem nesmí na trh. Bylo jich 42 tun

Radek Pecák Radek Pecák
21. 3. 2011 14:23
Rozinky jsou v současné době na "červeném" seznamu rizikových potravin

Praha - Zřejmě by spotřebitelům chutnaly tak trochu jako motorový olej. Není tedy divu, že inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce nepustili na trh do České republiky kontaminované rozinky z Číny. Zjistilo se, že sušené bobule obsahují stopy minerálních olejů.

O tom, že se inspekci podařilo ve spolupráci s Celní správou ČR zadržet zásilku rozinek z Číny, která mířila na evropský trh, informovala v tiskové zprávě Petra Hoferková z oddělení komunikace SZPI.

Rozinky byly ve dvou kontejnerech, z nichž každý obsahoval 21 tun rozinek. Celkově tak bylo zadrženo 42 tun rozinek. Dovozce nyní musí inspektorům sdělit, jak se zásilkou naloží. Může ji vrátit svému dodavateli nebo ji musí zničit.

Ropné látky v potravinách nejsou přípustné

"Laboratorními rozbory byla v rozinkách zjištěna přítomnost cizorodých látek, konkrétně minerálních olejů. Přítomnost minerálních olejů v jakékoliv potravině je nežádoucí, neboť se jedná o směs uhlovodíků ropného původu a potraviny takto kontaminované nejsou vhodné k lidské spotřebě," píše se ve zprávě.

Proto ihned inspekce zaslala příslušnému celnímu úřadu stanovisko nepropustit tuto zásilku do volného oběhu. Zásilka byla rozložena do dvou kontejnerů, z nichž každý obsahoval 21 tisíc kilogramů rozinek. Celkově tak bylo zadrženo 42 tun rozinek. Dovozce nyní musí inspektorům sdělit, jak se zásilkou naloží. Může ji vrátit svému dodavateli nebo ji musí zničit.

Na závadné rozinky se podařilo přijít díky existenci takzvaného červeného seznamu. Na něj jsou zařazeny některé rizikové potraviny ze třetích zemí. Mezi jini msou i rozinky. Tyto potraviny jsou kontrolovány již při dovozu.

Informace o dodávce těchto závadných rozinek byly již odeslány na vědomí ostatním členským zemím EU prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

 

Právě se děje

Další zprávy