Rosněfť má začít dodávat ropu českým rafineriím

ČTK ČTK
30. 5. 2013 17:09
Rosněfť chce dodávat do Česka 0,4 milionu tun ropy za čtvrtletí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Ruská státní ropná společnost Rosněfť začne v příštích měsících dodávat ropu do českých rafinerií a vytlačovat dosavadní ruské dodavatele.

Rosněfť požádala ruské ministerstvo energetiky a přepravní společnost Transněfť o poskytnutí vývozní kapacity v ropovodu Družba na letošní třetí čtvrtletí. Sdělily to dnes agentuře Reuters zdroje mezi ruskými obchodníky s ropou. 

Rosněfť chce dodávat do Česka 0,4 milionu tun ropy za čtvrtletí. Poskytnutí kapacity by omezilo dosavadní hlavní dodavatele, ruské společnosti Lukoil a Gazprom Něfť, kteří dodávají českým rafineriím čtvrtletně více než milion tun ropy. 

Podle zdrojů chce největší ruský těžař ropy uzavřít dohodu o dodávkách s polskou PKN Orlen, která je hlavním vlastníkem společnosti Česká rafinérská. Hned poté se chce Rosněfť dohodnout s dalšími vlastníky, britsko-nizozemskou skupinou Shell a italskou Eni. 

Rosněfť je už dominantním dodavatelem ropy do Německa a Polska, což je výsledek jejího převzetí britsko-ruského společného podniku TNK-BP. Na přepravě ropy severní větví Družby se podílí více než 60 procenty. 

Českou republiku, kde končí jižní větev Družby, loni zasáhlo omezení dodávek z Ruska, protože ruští vývozci se zaměřili na export novou trasou přes baltský terminál Usť-Luga. České rafinerie tak musely kupovat ruskou ropu Urals z italských středomořských terminálů. 

Česká republika odebírá ropu z více zdrojů, mimo jiné i ropovodem IKL z německého Ingolstadtu. Tento ropovod je napojen na páteřní Transalpinský ropovod (TAL), který bývá plně vytížen a někdy nestačí plně uspokojovat poptávku. 

V červnu se ruský vývoz z Baltského moře výrazně sníží a bude nejnižší od roku 2004. Podle pozorovatelů je to známka přeorientování ruských vývozních priorit po dokončení východosibiřského ropovodu do tichomořského přístavu Kozmino.


 

Právě se děje

Další zprávy