Říman: Aero prodáme odděleně

mna, ČTK
21. 9. 2006 12:09
Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman chce zastavit probíhající privatizaci Aera, protože ji považuje za riskantní.
L-159
L-159 | Foto: J. Kouba

Privatizace společnosti Aero Vodochody jako celku podle něj nezaručuje zachování letecké výroby, protože investoři se zajímají hlavně o letiště Aera.

Říman proto chce, aby se privatizovalo nejprve letiště a až poté se řešila otázka letecké výroby včetně vojenské části. To podle něj bude výhodnější pro stát.

"Nechci dopustit, aby z Aera zbylo letiště a zanikla výroba, která má u nás dlouhou tradici. Proto jsem panu premiérovi zaslal materiál s žádostí o projednání vládou příští týden, který obsahuje analýzu situace a navrhuje několik řešení včetně pozastavení stávajícího procesu a pokračování privatizace po částech," uvedl Říman.

Výnosy z odděleného prodeje letiště mají být větší než z prodeje celku. Zrušení tendru na prodej Aera je podle Římana v souladu s podmínkami výběrového řízení. Státu i České konsolidační agentuře by proto nehrozily žádné sankce, prohlásil.

Uskladněná letadla L-159
Uskladněná letadla L-159 | Foto: Jan Čadil

S ministrem nesouhlasí Česká konsolidační agentura, která je manažerem prodeje všech aktiv státu v Aeru. ČKA chce naopak pokračovat ve stávající privatizaci. Dokončení výběrového řízení agentura považuje za jediný možný způsob řešení současné situace společnosti, zabezpečení potřeb ministerstva obrany a pokračování letecké výroby v podniku, napsala ČTK.

Říman má v plánu navrhnout vládě několik variant prodeje Aera Vodochody. "Jako nejvýhodnější a nejrychlejší se v tuto chvíli jeví prodej letiště jako části aktiv společnosti Aero Vodochody," uvedl. Další možností je prodej letiště jako části společnosti Aero či prodej letiště po jeho vyčlenění do nově založené dceřiné společnosti. V úvahu podle Římana připadá rozdělení Aera Vodochody na dva nové právní subjekty a následný prodej.

 

Právě se děje

Další zprávy