Aero:Odklad privatizace způsobí problémy

ČTK
20. 6. 2006 15:50
Praha - Utlumení vývojových programů a propouštění může v dohledné době čekat Aero Vodochody v případě odložení jeho privatizace.

Podle prezidena firmy Petra Klimeše by se V takovém případě podnik dostal do vážných problémů již v příštím roce.

"Udržování potenciálu pro výrobu nových letadel nás stojí velké prostředky. Může přijít moment, kdy přistoupíme k redukci těchto kapacit a zastavení programů, které nepřinášejí okamžité tržby," uvedl Klimeš.

Tento krok by vedl i k propuštění stovek zaměstnanců. Nyní jich Aero má přes 1600. Tržby společnosti klesají nepřetržitě od roku 2001.

Aero Vodochody v současnosti spoléhá především na zakázky v kooperační výrobě, nové výnosy přinášejí i lakovna a služby letiště. Firmě se naopak nedaří prodávat nová letadla.

Omezením vývoje by se podnik podle vedení sice dostal do zisku, ale Aero by tím přišlo o významný potenciál pro budoucí konstrukci vlastních strojů.

Vznikne mezinárodní letiště?

Vláda přerušila privatizaci Aera v polovině března, a to minimálně do 19. července. Během prodeje totiž padla námitka ohledně možného využití tamní přistávací dráhy.

Zájemci o Aero se totiž netají snahou přeměnit dráhu na mezinárodní letiště. Podle posudku, který si nechalo vypracovat ministerstvo dopravy, by ale tento krok nijak ekonomicky neohrožoval situaci ruzyňského letiště.

Zástupci Řízení letového provozu již také deklarovali, že z bezpečnostního hlediska by mezinárodní letiště ve Vodochodech vyhovovalo, pokud ročně odbaví maximálně pět milionů pasažérů.

Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel před třemi týdny uvedl, že česká vláda bude požadovat, aby zájemci o koupi Aera garantovali pokračování letecké výroby.

 

Právě se děje

Další zprávy