První případ pro ministryni: salámy

Petr Havel (spolupracovník redakce)
5. 9. 2006 0:00
Praha - Výrobci uzenin se chtějí obrátit na novou ministryni zemědělství, aby splnila sliby jejího předchůdce o tzv. špekáčkové vyhlášce.

Sporné nařízení mimo jiné říká, co všechno smějí výrobci dát do vybraných uzenářských výrobků.  Český svaz zpracovatelů masa nyní usiluje, aby byla do několika měsíců zrušena.

Svazu vadí, že špekáčková vyhláška dává jiná pravidla domácím a jiná zahraničním výrobcům.

Nechceme tajit, co je v uzeninách

Zpracovatelé masa tvrdí, že nechtějí tajit, z čeho vyrábějí uzeniny. Tyto informace by měl spotřebitel dostávat i nadále - jen se ještě neví jak.

"My navrhujeme, aby se potřebné standardy z příslušné vyhlášky daly do podmínek nutných k získání ocenění kvalitních českých potravin KLASA," říká předseda svazu zpracovatelů Jaromír Kloud.

Co tedy chtějí zpracovatelé masa na vyhlášce měnit? Hlavně dvě věci: podle nich by už nemělo být povinné uvádět složení uzenin. A druhá změna: obchodníci už by nemuseli vždy o půlnoci zlikvidovat neprodané nakrájené trvanlivé salámy.

Nová ministryně Vicenová: uzenáři se na ní obrátí kvůli špekáčkové vyhlášce
Nová ministryně Vicenová: uzenáři se na ní obrátí kvůli špekáčkové vyhlášce | Foto: www.eu.int

"Průměrná doba trvanlivosti těchto výrobků je 90 dní, není tedy důvod je po několika hodinách po nakrájení likvidovat," tvrdí Kloud.

Mládek slíbil měkčí vyhlášku

Změkčení špekáčkové vyhlášky podle Klouda tuzemským uzenářům přislíbil ještě před odchodem z funkce bývalý ministr Jan Mládek.

Ten však říká, že potravinářům slíbil něco jiného. "Já jsem říkal, že je nejprve nutné, aby dostatečný počet uzenářských výrobků měl ocenění KLASA, a teprve poté by mohla být z vyhlášky pasáž o surovinovém složení vynechána. Mluvil jsem tedy o opačném postupu, než jak to prezentují zpracovatelé," konstatoval Mládek.

První úkol pro novou ministryni

Zpracovatelé masa se proto chtějí co nejdříve obrátit na novou ministryni zemědělství Milenu Vicenovou. "Je to složitý problém, což je vidět i z toho, že ne všichni výrobci se zrušením nebo novelizací vyhlášky souhlasí. Rozhodně si ale nemyslím, že podmínky ocenění KLASA mohou vyhlášku nahradit," prohlásila však nová šéfka resortu.

Bývalý ministr Mládek: slíbil zpracovatelům masa jednání o špekáčkové vyhlášce, ale už ho nestihl dokončit
Bývalý ministr Mládek: slíbil zpracovatelům masa jednání o špekáčkové vyhlášce, ale už ho nestihl dokončit | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Podle mne by bylo optimální, kdyby výrobci sami dobrovolně přijali kodexy výroby těchto potravin, a pokud by se tak stalo, nemusely by pak být standardy složení součástí špekáčkové vyhlášky," dodala Vicenová.

Uzenářská idealistka?

To je podle Klouda idealistická představa. "Chceme se na toto téma s paní ministryní co nejdříve sejít. Pokud by nebylo možné standardy složení převést do podmínek KLASA, chtěli bychom prosadit alespoň kompromisní řešení - třeba aby byl podíl masa v uzeninách povinně uváděn na cenovkách zboží," zdůrazňuje šéf  potravinářských podniků.

Zpracovatelé takto chtěli původně informovat spotřebitele o složení nebalených výrobků. "Neměl by ale být problém, aby byl údaj o obsahu masa uváděn i na obalech uzenářských výrobků," domnívá se Kloud.

 

Právě se děje

Další zprávy