Průměrná mzda vzrostla na 18.833 korun

eko, ČTK
30. 11. 2005 15:39
Praha - Český statistický úřad dnes oznámil, že průměrná hrubá mzda vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o 1100 korun na 18.833 korun měsíčně. Proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 87 korun.

Pomalu rostly mzdy v ubytování a stravování, obchodu a opravách motorových vozidel. Naopak nejvyšší nárůst zaznamenal
ČSÚ ve veřejné správě a obraně a povinném sociálním zabezpečení. 

Nejvyšší mzdy dostávají zaměstnanci ve finančním
zprostředkování, kam spadají například banky, pojišťovny nebo makléřské firmy. Jejich mzda (34.102 korun) byla téměř třikrát
vyšší než nejnižší nominální mzda, kterou pobírají zaměstnanci v ubytování a stravování.

Foto: Aktuálně.cz

Regionálně mají nejvyšší plat tradičně obyvatelé Prahy s  průměrnou mzdou 23.519 Kč. Hlavní město je jediným místem se  mzdou nad celostátním průměrem. K průměru se ještě přiblížil  Středočeský kraj, za průměrem však zaostává o téměř 400 korun. Nejhůře je na tom Karlovarský kraj s 15.976 Kč měsíčně. Karlovarský kraj patří podle ČSÚ mezi ekonomicky nejslabší regiony v republice. Navíc Karlovarsko je zaměřeno na lázeňství a řada místních lidí pracuje v pohostinství či ubytovacích službách, pro které jsou nízké platy typické.

Naopak v hlavním městě jsou vysoké mzdy dané kromě jiného tím, že zde sídlí centrály velkých firem, které zaměstnávají vrcholové manažery.

Vzhledem k předchozím dvěma čtvrtletím letošního roku došlo ve 3. čtvrtletí k mírnému zrychlení tempa růstu průměrné mzdy. Přesto výše přírůstku 6,2 procenta patří stále k historicky nejnižším od vzniku samostatné ČR.

Podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška by průměrná měsíční mzda v posledním čtvrtletí letošního roku mohla překročit hranici 21.000 korun. Tempo růstu mezd podle něj nicméně není tak vysoké, aby vzbuzovalo obavu z inflace.

Přečtěte si článek Analytici: rychlý růst mezd končí

Helena Horská z Raiffeisenbank připomněla, že růst mezd zvýšil kupní sílu českých domácností, a to právě před klíčovým svátkem všech prodejců - Vánocemi. ,,Předpokládáme, že poslední čtvrtletí roku zaznamená výraznější oživení spotřeby domácností, doposud držené na uzdě," dodala.

Přečtěte si článek Růst mezd slibuje bohatší Vánoce

 

Právě se děje

Další zprávy