Průlom: Manželé nemusí platit všechny dluhy partnerů

Tomáš Fránek
10. 10. 2007 9:15
Případ nespláceného úvěru ze stavebního spoření

Brno - Nesplácí váš manžel (manželka) úvěr nebo neplní své obchodní závazky a věřitelé je vymáhají pro vás? Nemusíte mít obavy, ne ve všech případech na to mají právo.

V případě, že smlouvu uzavřel jenom jeden z partnerů, a to se i souhlasem, který přímo podepsal jeho manžela (manželka), nemusí jít podle precedentního rozhodnutí Velkého senátu Nejvyššího soudu o závazek spadající do společného jmění manželů, tedy o závazek, který musí splatit nebo splnit oba manželé.

Podepsaný spoludlužník

Velký senát Nejvyššího soudu tak svým rozhodnutím, které se týkalo nesplácení 220tisícového překlenovacího úvěru ze stavebního spoření založeného u Stavební spořitelny České spořitelny, mění dosavadní rozhodovací praxi.

Spořitelna totiž chtěla, aby kromě dvou ručitelů nesplácený úvěr zaplatil i manžel ženy, která si peníze půjčila. Smlouvu o úvěru totiž musel podepsat jako spoludlužník.

Soudy v Novém Jičíně a Ostravě odmítly požadavek, aby úvěr splácel i manžel dlužnice a označily jej za nedůvodný.

Spořitelna ČS se však obrátila na Nejvyšší soud. Podle ní je závazek o splácení úvěru stvrzený podpisem na smlouvě součástí společného jmění manželů.

"Závazky, které tvoří společné jmění manželů, plní oba společně a nerozdílně," uvedli právní zástupci Stavební spořitelny ČS.

Úřednice. Ilustrační foto
Úřednice. Ilustrační foto | Foto: GE Money Bank

Povinnost splácet úvěr za svého životního partnera tak podle banky vyplývá přímo ze zákona a nemusí tak už být výslovně stanovena ve smlouvě.

Nejvyšší soud přitom při posuzování podobných situací, které se například týkaly smlouvy o dílo, v uplynulých letech několikrát rozhodl, že manželé jsou společně dlužníky i v případě, že smlouvu uzavřel v době trvání manželství pouze jeden z nich.

Nejistota pro všechny

Velký senát, jehož rozhodnutí jsou pro další rozhodování Nejvyššího soudu závazná, ale nyní vydal opačný verdikt, a změnil tak ustálenou rozhodovací praxi.

Pokud by totiž podle senátu vedenému soudcem Františkem Ištvánkem platila představa, že dluhy nebo jiné závazky sjednané jedním z manželů mohou věřitelé vymoci i na druhém z partnerů, vneslo by velkou nejistotu jak pro dlužníky, tak pro samotné věřitele. A výrazně zkomplikovalo také exekuce.

Podle soudců by totiž došlo k prolomení a popření zásady, že za závazky ve smlouvách jsou odpovědni pouze ti, kteří smlouvy vyjednali a podepsali.

A to by podle Nejvyššího soudu vedlo až k absurdním situacím.

"Druhý manžel byl v režimu vázán povinnostmi plynoucími ze smlouvy, jejíž obsah nezná a stíhán sankcemi (smluvní pokuta, smluvený úrok z prodlení), o kterých nevěděl (jelikož se nepodílel na vzniku smlouvy)," uvedli soudci, podle kterého by tak manžel nepodnikatel mohl odpovídat za dodávku zboží partnera, podnikatele.

Dovolání stavební spořitelny ČS tak Nejvyšší soud odmítnutl a platí verdikt o tom, že manžel se nemusí podílet na zplacení úvěru. 

 

Právě se děje

Další zprávy