Produkce vajec do září klesla

ČTK, eko
9. 11. 2005 13:16
Praha - Důvodem klesající produkce je podle drůbežářů tlak dovozů.

Domácí produkce vajec za devět měsíců roku meziročně klesla o osm procent na 1,13 miliardy kusů. Podle drůbežářů je důvodem zejména rostoucí tlak levných dovozů, které do Česka míří především z Polska a Litvy. Do letošního srpna se dovezlo přibližně tolik vajec, co za celý loňský rok, řekl ČTK předseda dozorčí rady Českomoravské drůbežářské unie František Novák.

Importy od počátku roku ve srovnání s loňskem stoupají a například v srpnu se podle Nováka dovezlo přes 50 milionů vajec, což je téměř polovina domácí měsíční produkce velkochovů. "Myslím si že ten trend bude pokračovat, protože významné množství začaly navíc dovážet řetězce," uvedl s tím, že například většina diskontů začíná nakupovat vejce ze zahraničí.

Zatímco domácí farmáři prodávají vejce v průměru zhruba za 1,4 až 1,5 koruny, dovozní cena se pohybuje v přepočtu pod jednou korunou za kus. Řada tuzemských producentů v reakci na dosavadní vývoj výrazně omezuje stavy slepic, uvedl Novák.

Prezident Agrární komory Jan Veleba soudí, že produkce vajec bude zřejmě dál klesat a importy naopak narůstat. To bude prohlubovat problémy s přebytky obilí, protože v drůbežářství se omezí odbyt krmiv.

 

Právě se děje

Další zprávy