Prodejce BMW vyvázl bez pokuty

Tomáš Fránek
20. 12. 2006 10:35
Brno - Největší tuzemský prodejce vozů a motocyklů BMW, společnost AuTec, sice porušila zákon o ochranně hospodářské soutěže, pokutu ale nedostane.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž přehodnotil svoje původní rozhodnutí a rozhodl se firmu finančně nepotrestat.

Společnost AuTec Group podle původního rozhodnutí antimonopolního úřadu dostala pokutu ve výši devět a půl milionu korun. Ta patřila mezi nejvyšší v Česku pro společnosti působící v automobilovém průmyslu za to, že uzavírala zakázané dohody se svými obchodními partnery.

Smlouvy se týkaly jak prodeje aut, tak značkových náhradních dílů.

Firma totiž ve smlouvách například určovala prodejcům výši slev nebo zavazovala obchodní zástupce odebírat náhradní díly výhradně od společnosti AuTec Group.

Antimonopolní úřad dnes uvedl, že ve smlouvách jsou skutečně protisoutěžní ustanovení. "Obchodní zástupci a dealeři AuTecu byli zavazováni používat a prodávat výhradně originální náhradní díly BMW. Toto protisoutěžní jednání úřad do budoucna zakázal," uvedl mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Pokutu už ale úřad neudělil. "Z důkazů provedených v rámci řízení nevyplynulo úmyslné porušení zákona ze strany AuTecu. Ani prokázané porušení zákona, tedy používání originálních náhradních dílů, nebylo v případě pozáručních oprav striktně dodržováno," uvedl mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Důležitá je podle úřadu i skutečnost, že v současné době dealeři a obchodní zástupci uzavírají smlouvy přímo s BMW, nikoliv s AuTecem.

Vady v řízení

Úřad nové projednání případu nařídil letos v létě.

Podle šéfa úřadu Martina Peciny se totiž v původním rozhodnutí nepodařilo jednoznačně potvrdit nebo vyvrátit, zda smlouvy, které firma uzavírala se svými dealery, už v polovině devadesátých let neschválilo tehdejší ministerstvo pro hospodářskou soutěž. "K vyřešení této otázky se musí shromáždit další podklady," uvedl.

Úřad také musel znovu vyslechnout svědky. "Je třeba opakovat výslech svědků tak, aby účastníku řízení nebo jeho právnímu zástupci bylo umožněno nejen se těchto úkonů účastnit, ale také se na ně kvalifikovaným způsobem připravit," uvedl Pecina v rozhodnutí.

Pokutu i pro Škodu

AuTec Group působí jako zástupce značky BMW v České republice od roku 1993. Počet prodaných vozů této značky na českém trhu neustále roste. Zatímco před třinácti lety se prodalo 241 vozů, v minulém roce to bylo 2120 automobilů.

Společnost BMW Group od letošního července změnila způsob zastoupení v Česku a otevřela svoji vlastní kancelář. Společnost AuTec, která byla do července výhradním dovozcem, zůstala dealerem a hlavním importérem motocyklů BMW v Česku.

Foto: BMW

Jde letos už o druhé rozhodnutí týkající se prodeje aut nebo dílů pro ně na tuzemském trhu. Úřad už v únoru zrušil pokutu ve výši 55 milionů korun pro automobilku Škoda Auto.

Mladoboleslavská firma podle původního rozhodnutí úřadu zneužila dominantního postavení na trhu při poskytování slev při odběru automobilů.

Antimonopolní úřad začal případ šetřit už v březnu 2004 na základě stížnosti sdružení zastupujícího leasingové společnosti. Těm se nelíbilo, že automobilka odmítá poskytovat slevy společnostem nabízejícím operativní leasing .

Podle předsedy úřadu Martina Peciny mělo původní rozhodnutí o pokutě celou řadu nedostatků - například v prokazování dominantního postavení firmy na trhu.

Úřad v novém rozhodnutí pokutu snížil na 36 milionů korun, firma se ale odvolala, sankce zatím není pravomocná.

 

Právě se děje

Další zprávy