Přebytek zahraničního obchodu zklamal

Adam Junek
7. 7. 2006 12:00
Praha - O bezmála šest miliard korun menší přebytek zahraničního obchodu za květen než se čekalo, si připsala česká ekonomika.

Český statistický úřad dnes zveřejnil, že v květnu se z Česka vyvezlo zboží o 0,6 miliardy korun dražší než se dovezlo. Analytici přitom očekávali, že se přebytek bude pohybovat mezi pěti až 6,5 miliardami korun.

Právě vyšší hranice by byla novým květnovým rekordem. Nejlepším výsledkem v historii byl zatím loňský květen, když saldo platební bilance dosáhlo bezmála plusu šesti miliard.

"Květnové výsledky zahraničního obchodu mají šanci prokázat, že dubnové zpomalení exportu a vymazání obchodního přebytku bylo jen krátkodobou záležitostí," uvedl ještě před zveřejněním dat Pavel Sobíšek z HVB Bank. Očekával, že export i import vzrostou za květen o dvanáct procent a že přebytek obchodu dosáhne šesti miliard korun.

Může za to ropa

Na konečném květnovém přebytku se stejně jako v předchozích měsících podílel vývoz strojů a dopravních prostředků, negativně působil opět nejvíce dovoz drahých minerálních paliv.

"Když si uvědomíme, že cena ropy vzrostla za rok o čtvrtinu a koruna proti euru během dvou let posílila o šest procent, tak jsou jsou výsledky exportu stále obdivuhodné," míní Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Právě drahá ropa byla největší překážkou pro lepší výsledek květnové bilance. Její dovoz totiž stoupl ve finančním vyjádření o 41 procent. I když fakticky česko dovezlo jen o 2,2 procenta více této strategické suroviny.

Celkově je za pět měsíců přebytek zahraničního obchodu na 26 miliardách korun. Což je o tři miliardy méně než před rokem.

"To byla poslední kapka, která nás vede k přehodnocení výhledu na celý rok. Zahraniční obchod bude v plusu "jen" o 48 miliard," předpovídá Vladimír Pikora z Next Finance. Hlavní zprávou tak podle něj je, že se ekonomika "zadýchává" a začíná zpomalovat.

"Pro další růst je důležité, že se daří i německé ekonomice, což znamená pro české průmyslníky větší zakázky. Očekávám, že hlavně díky zahraniční obchodu vzroste letos hrubý domácí produkt o šest procent," dodal Michl.

Dá se čekat, že akcie i koruna budou na výrazně horší výsledek zahraničního obchodu, než se čekalo, reagovat negativně. Tedy koruna by měla oproti euru oslabit.

 

Právě se děje

Další zprávy