Práci v hypermarketu předchází výslech

Martina Macková
14. 2. 2007 17:05
Praha/Brno - Chcete u nás pracovat? Tak nám řekněte, kolik berete, kde pracuje váš manžel a jak staré máte děti. Uvnitř: ANKETA

Tak se ptá polovina obchodních řetězců v Česku lidí, kteří se k nim přijdou ucházet o zaměstnání. Zjistila to organizace Ekologický právní servis (EPS).

Právníci programu GARDE EPS monitorovali 14 obchodních řetězců, u sedmi z nich objevili, že předkládají uchazečům o zaměstnání dotazníky s diskriminačními otázkami.

Nejčastější otázka? Uveďte, kolik máte dětí a jejich věk.

"Tyto dotazy mohou zakládat diskriminaci na základě pohlaví nebo rodinného stavu," míní právníci.

V dotaznících pro uchazeče o zaměstnání jsou ale i další otázky, které by zaměstnavatelé uchazečům o práci vůbec klást neměli.

Supermarket Lidl kromě uvedení rodinného stavu, počtu a věku dětí po uchazečích o zaměstnání požaduje uvedení národnosti.

"Požadování takového údaje je však výslovně zakázáno zákonem o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.). Stejně tak zákon o zaměstnanosti zakazuje požadování osobních údajů, které nesouvisejí s výkonem nabízeného zaměstnání. Takovým údajem je bezesporu jméno a zaměstnavatel manžela či manželky uchazeče a výše současné hrubé mzdy, které po uchazečích o práci Lidl také vyžaduje," uvedla Jana Koukalová z EPS.

Společnost Lidl však odmítá, že by postupovala chybně. "Komentář Ekologicko-právního servisu se vztahuje zřejmě  ke starému formuláři, který již naše společnost nepoužívá," uvedla mluvčí Lidlu Monika Šrámková. "Společnost nyní používá personální dotazník, který byl vyhotoven podle vzoru EU a je v souladu s antidiskriminačními zákony."

Počet a věk dětí musí však i nadále uvádět uchazeči o práci v Intersparu, Penny Marketu, Plus Diskontu, Bille, Baumaxu. Billa se navíc zajímá o osobní údaje manžela či manželky uchazeče.

V Baumaxu musí uchazeči navíc uvádět výši současné hrubé mzdy a ženy mají uvést, zda jsou těhotné.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě toho většina těchto firem vyžaduje po uchazečích o práci uvedení rodného čísla. Ani tyto údaje však zaměstnavatelé při výběru zaměstnanců nemají chtít.

"Zaměstnavatelé nejsou oprávněni ptát se uchazečů na osobní údaje týkající se jejich soukromého života, jako je počet a věk dětí, rodinný stav, těhotenství, jméno a zaměstnavatel manželky, současný hrubý výdělek a rodná čísla členů rodiny, proto, aby z těchto důvodů nedocházelo k diskriminaci při výběru uchazečů. Pokud zaměstnavatel takové otázky pokládá, uchazeč není povinen tyto informace sdělit," míní právnička Jana Koukalová.

EPS předal informace úřadům práce. Firmám nyní hrozí pokuta až milion korun.

 

Právě se děje

Další zprávy