Potvrzeno. Česká ekonomika se vrátila k propadu

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 12. 2013 10:15
Statistický úřad zpřesnil svůj odhad z půlky listopadu, čísla jsou mírně lepší
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Tuzemská ekonomika se ve třetím čtvrtletí roku 2013 po jednom čtvrtletí růstu skutečně vrátila k poklesu. Český statistický úřad sice nyní zpřesnil svůj odhad z půlky listopadu sice směrem vzhůru, hrubý domácí produkt se ale přesto propadl meziročně o více jak jedno procento.

Původně, v půlce listopadu, statistici odhadli propad HDP ve třetím čtvrtletí na 1,6 procenta, nyní toto číslo posunuli o 0,3 procentního bodu vzhůru na minus 1,3 procenta. I zpřesněný údaj tak zůstává o takřka dva procentní body pod tím, co očekával trh, který předpovídal růst o půl procenta.

Předchozí - druhé - čtvrtletí přitom přineslo důležitou zprávu o konci recese, když předtím v šesti čtvrtletích v řadě hrubý domácí produkt vykazoval ztráty. Meziročně se hrubý domácí produkt před čtvrt rokem snížil o 1,3 procenta.

Mezičtvrtletní pokles pak podle zpřesněného odpadu zmírnil ve třetím čtvrtletí pád z předchozích 0,5 procenta na 0,1 procenta.

Potřebujeme lepší náladu

„O něco lepší čísla za třetí kvartál jsou dobrou zprávou pro ekonomiku, která potřebuje zlepšit náladu mezi domácnostmi, aby více utrácely, a podniky, aby zvýšily své investice," říká Jiří Moser, řídící partner společnosti PwC ČR.

"Celkovou situaci na úrovni podniků vnímám již nyní jako pozitivní, i když stále velmi náročnou. Nelehký, i když už růstový očekávám příští rok. Přispěje k tomu jak relativně nízká srovnávací základna předchozích období, tak i očekávané oživení u našich západních sousedů," dodává Moser.

Česká ekonomika stojí podle analytika ČSOB Petra Dufka stále především na průmyslu. "A změnu v tomto směru nepřinese nejspíše ani končící čtvrté čtvrtletí letošního roku. Naděje na zlepšení přinese až rok 2014, kdy by se pozitivní výsledky průmyslu mohly začít projevovat i v dalších částech ekonomiky," uvedl. Podle něj za celý rok ekonomika klesne o 1,5 procenta.

Vývoj HDP ve třetím čtvrtletí byl výrazně ovlivněn meziročně o tři dny větším počtem pracovních dní. HDP neupravený o tento vliv byl meziročně nižší pouze o 0,4 procenta, zatímco ve srovnání s druhým čtvrtletím o 0,6 procenta vzrostl.

Současně s korekcí odhadu za třetí čtvrtletí upřesnili statistici i vývoj HDP v prvním pololetí. Podle aktuálních propočtů klesl HDP ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2012 v 1. čtvrtletí o 2,4 % (podle odhadu z 30. září o 2,3 %) a ve 2. čtvrtletí o 1,5 % (dříve pouze o 1,3 %).

V úhrnu za devět měsíců byl HDP meziročně nižší o 1,8 procenta.

Výdaje vlády rostou

Nadále platí, že spotřeba domácností neroste. V meziročním srovnání soukromá spotřeba ve třetím čtvrtletí klesla o desetinu procenta. Výrazně růst naopak začala spotřeba vládních institucí, když se dostala na meziroční hodnotu plus 2,6 procenta. „Je to jeden z nejsilnějších růstů za poslední dobu. Fiskální restrikce již není aktuální, a vláda svou spotřebou také motivuje ekonomiku k růstu. Přesto to na plné rozproudění ekonomiky nestačí, protože vládní spotřeba tvoří asi pětinu HDP,“ říká Michal Kozub, analytik Home Creditu.

Ekonomiku nadále brzdí nízká tvorba investic. „Největší kámen úrazu nastal v investicích do staveb a budov, které se propadly o 9,4 %, a zároveň jsou jednou z klíčových oblastí celé tvorby kapitálu. Znamená to, že hlavně firmám se nechce nyní investovat do výstavby nových hal, provozů nebo budov. Firmy jsou velmi opatrné a vyčkávají na to, jak se situace bude dále vyvíjet,“ říká Kozub.

Nejhorší zpráva ale podle něj přišla ze zahraničního obchodu. Trendově zahraniční obchod ztrácel svou výraznou pozici v přispěvatelích HDP, ale třetí čtvrtletí přineslo ještě horší výsledek, než byl původní odhad, když vývoz klesl meziročně o 0,2 % a dovoz zároveň vzrostl o 1,8 %. To celkově přineslo negativní příspěvek k výsledku 1,5 procentního bodu.

„Jinými slovy, pokud by se zahraniční obchod nepropadl, ekonomika nemusela spadnout opět do záporu. Přesto ale předpokládám, že šlo spíše o jednorázový výkyv zahraničního obchodu, a v posledním čtvrtletí už budou následovat lepší hodnoty. Nejen proto, že došlo k oslabení koruny, ale také díky oživení ekonomiky v Německu,“ uzavírá Kozub.

 

Právě se děje

Další zprávy