Podle MMF bude růst české ekonomiky pokračovat

vk
29. 1. 2008 18:35
Fond hodnotní stav ekonomiky většinou kladně

Washington - Ekonomika České republiky bude i letos růst, byť pomalejším tempem než v loňském roce. Informaci ze zprávy Mezinárodního měnového fondu přinesl server financninoviny.cz.

MMF očekává růst letošního hrubého domácího produktu o 4,6 procenta, v loňském roce se odhady vyšplhaly na 5,9 procenta. Očekávané zpomalení je podle MMF důsledkem zvolnění růstu v celé eurozóně. Dočasný nárůst spotřeby, který bylo možné sledovat v loňském roce, letos poklesne, což se na hrubém domácím produktu také podepíše.

Hospodářský růst se v letošním roce zpomalí celosvětově. Dojde k poklesu růstu na 4,1 procenta. Loňský odhad činil 4,9 procenta. Pokles započne ve Spojených státech, to bude mít vliv i na eurzónu.

Slova chvály z MMF

Loňské otřesy na finančních trzích česká ekonomika vydržela bez větších následků. Letos však odborníci v MMF očekávají, že právě nestabilita finančních trhů bude pro ekonomiku největším rizikem. Mohou mít negativní vliv na hlavní exportní trhy, stejně jako další posilování koruny. Proto se dá předpokládat, že skutečná čísla budou spíše nižší než odhady MMF.

Chválu si od MMF vysloužila i Česká národní banka, která měnovou politiku spíše přitvrzovala a zvyšovala úroky. Podle doporučení fondu by měla v podobných krocích pokračovat i nadále. Především by měla dál kontrolovat očekávaný pohyb inflace, která se letos očekává výrazně nad třemi procenty, která si ČNB stanovila za cíl. MMF očekává vzestup inflace až na pět procent.

MMF ocenil i vládní reformy

Mezinárodní měnový fond
Mezinárodní měnový fond | Foto: IMF

Kladné hodnocení si vysloužilo rozpočtové hospodaření a vládní reformy. Díky silnému růstu výsledek loňských veřejných financích překročil plánovaná očekávání. Vzhledem k nynější méně příznivé situaci na světových trzích doporučuje fond přísnou fiskální politiku a pokračování reforem.

MMF zhodnotil kurz české koruny v souladu se stavem české ekonomiky i požadavkem vnější stability. Příznivá byla shledána i obchodní bilance a mírný deficit na běžném účtu, který je z valné části financován přílivem přímých investic.

Nezadlužovat se příliš!

Komplexní reformy systému zdravotnictví a důchodů považuje fond za nezbytné a apeluje na jejich včasné zavedení. Platby u lékaře v této souvislosti vítá jako krok k omezení nadměrné poptávky.

Vládním úřadům MMF doporučuje dohlédnout na rizika přílišného zadlužování domácností, která mohou kvůli současnému růstu úrokových sazeb nastat.

Čtěte více o MMF: Irák čeká dobrý rok, předpovídají Měnový fond a OSN

 

Právě se děje

Další zprávy