Philip Morris vyplatí vysokou dividendu: 1260 Kč

ČTK ČTK
29. 4. 2011 14:02
Firma hodlá zavést nové balení cigaret po 24 kusech
Zdražování cigaret vede ke snižování jejich prodeje
Zdražování cigaret vede ke snižování jejich prodeje | Foto: Reuters

Kutná Hora - Hrubou dividendu 1260 Kč vyplatí za loňský rok společnost Philip Morris ČR. Je to o 480 Kč více než loni. Rozhodla o tom řádná valná hromada.

Nekonsolidovaný čistý zisk firmy loni vzrostl o 13 procent na 2,43 miliardy korun. Tržby stouply na 10,84 miliardy z předloňských 10,38 miliardy Kč. Konsolidovaný čistý zisk, který vychází z konsolidovaných finančních výkazů Philip Morris ČR a Philip Morris Slovakia, se naopak o 4,6 procenta snížil na 2,39 miliardy Kč.

Nekonsolidované výsledky jsou ovšem pro akcionáře významnější než výsledky konsolidované, protože se z nich počítá výše dividendy. Firma z části čistého zisku za rok 2010 a z nerozděleného profitu z předchozích let akcionářům celkem vyplatí 3,46 miliardy korun.

Objemy prodeje cigaret klesají

Předseda představenstva firmy Alvise Giustiniani na jednání valné hromady upozornil, že příští rok se tato situace opakovat nebude, protože firma už k dividendě nebude moci připojit nerozpuštěné zisky z minulých let. Je podle něj také potřeba si uvědomit, že konsolidovaný zisk firmy klesl. "Objemy jdou dolů, a nárůsty cen to nejsou schopny vykompenzovat," podotkl Giustiniani.

Podle interních odhadů Philip Morris ČR se celkový trh s legálními cigaretami v Česku v roce 2010 snížil v porovnání s předchozím rokem o 2,7 procenta na 21,1 miliardy kusů, což bylo způsobeno nárůstem prodejních cen v důsledku zvýšení daní.

Giustiniani míní, že spotřebitelé jsou stále citlivější na cenu, což bude platit i do budoucna. Jejich chování ovlivnila recese, hledají levnější alternativy, poznamenal. Firma podle něj tomuto trendu vyjde vstříc mimo jiné zavedením většího balení cigaret po 24 kusech, které vyjde pro zákazníky levněji.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Do jeho portfolia patří značky Marlboro, L&M, Red&White, Philip Morris, Petra či Sparta. Firma je členem skupiny Philip Morris International a její akcie se obchodují na pražské burze.

 

Právě se děje

Další zprávy