Philip Morris dostal obří pokutu za vodu

Tomáš Fránek
12. 12. 2006 18:15
Brno - Rekordní pokutu ve výši bezmála 2,5 milionu korun dostala od ekologické inspekce jedna z nejziskovějších tuzemských firem, Philip Morris.

Je to nejvyšší pokuta, kterou letos Česká inspekce životního prostředí za porušení zákona na ochranu vod uložila.

Jde dokonce o vyšší pokutu, než dostala kolínská chemička Draslovka za lednový únik vysoce nebezpečných kyanidů do Labe, kolínská firma od inspekce dostala pokutu ve výši dva miliony korun.

Tisíce litrů vody navíc

Výrobce cigaret podle inspekce odebíral podzemní vodu ve větším množství, než firmě povolil městský úřad v Kutné Hoře. Za tři roky tak firma odebrala o asi padesát tisíc metrů krychlových podzemní vody více, než ji umožňovalo povolení.

Za jeden metr krychlový protizákonně odebrané vody je přitom sazba padesát korun.

Inspekce firmě původně uložila pokutu ve výši 2,6 milionů korun, po odvolání společnosti ji snížila o necelých dvě stě tisíc. Philip Morris pokutu zaplatil.

Zástupci společnosti sice porušení zákona připouštějí, ale hájí se: Museli jsme vodu odčerpat, protože ohrožovala památkově chráněnou budovu," uvedla pro deník Aktuálně.cz Petra Dobešová ze společnosti Philip Morris.

Podzemní voda tak byla přečerpávána do kanalizace na dešťovou vodu a nebyla využívána k výrobním účelům.

"Podle statického posudku by mohlo dojít k poškození základů historických částí bývalého cisterciánského kláštera, který je součástí budov společnosti. Historické budovy jsou zapsány na seznamu Světového kulturního dědictví Unesco," dodala Dobešová.

Obnovené povolení už podle zástupců firmy s větším množstvím podzemní vody počítá.

Philip Morris má více jak šedesátiprocentní podíl na tuzemském trhu s cigaretami.

Loni firma uzavřela hodonínský závod a v současnosti má v Česku dvě továrny - ve Strážnici na zpracování tabáku a v Kutné Hoře na výrobu cigaret.

Firma dohromady zaměstnává 1150 lidí a z celkové produkce exportuje 43 procent. Loni český Philip Morris vyrobil 19 miliard cigaret, což byl trojnásobek proti roku 1992, kdy do českého tabákového průmyslu firma vstoupila.

V prvním pololetí letošního roku se odbyt firmy snížil na 9,7 miliardy cigaret z loňských srovnatelných 10,6 miliardy kusů.

Platby pro kraje a stát

Potřebu mít povolení k přesně stanovenému množství odebrané podzemní vody vyplývá ze zákona o vodách. Za odběr podzemní vody platí ti odběratelé, kteří jí za rok odčerpají více než 6000 metrů krychlových a nebo za měsíc 500 metrů krychlových.

Polovina poplatků jde do krajských pokladen, polovina pak do kasy Státního fondu životního prostředí.

Jenom v kraji Vysočina přes 200 odběratelů loni za odběr podzemní vody zaplatilo finančnímu úřadu přes 23 milionů korun.

Philip Morris není jedinou firmou, která za porušení tohoto zákona dostala vysokou pokutu. Téměř jeden a půl milionu musí zaplatit také Povltavské mlékárny. Ty pokutu dostaly za stejný prohřešek jako cigaretový gigant. Z podzemního zdroje vyčerpaly víc vody, než měly povoleno.

Pokutu 156 tisíc korun za odběr podzemní vody bez povolení úřadu dostala také společnost Sibex z Milína.

A hříšníků stále přibývá. Česká inspekce životního prostředí letos jenom na Vysočině uložila zhruba 75 pokut, o 50 více než za celý loňský rok.

 

Právě se děje

Další zprávy