Penta se dohodla o ceně pozemků na Ruzyni

aju,hpv
26. 2. 2008 14:55
Penta Investments se dohodla na ceně pozemků nutných pro dostavbu ranveje
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Investiční skupina Penta Investments se již dohodla na ceně pozemků nutných pro dostavbu dráhy na pražském letišti v Ruzyni. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil zdroj blízký jednání.

Zástupci Penty ani Ministerstva dopravy však dohodu oficiálně potvrdit nechtějí.

Stane se prý tak až v momentě, kdy bude smlouva o prodeji pozemků podepsána.

"Nemůžeme to komentovat do doby, než k tomu padnou vhodné podmínky," řekl Aktuálně.cz Marek Dospiva, šéf Penty. Obdobně reagovali i zástupci ministerstva dopravy.

Cena zatím jen odhadem

Na jaké ceně se Penta Investments s ministerstvem dohodla, zatím není jisté. V médiích se v posledních měsících spekulovalo nejčastěji o ceně od osmi do 12 tisíc korun za čtvreční metr.

Skupina Penta vlastní v současné době asi polovinu z celkového množství pozemků nutných pro stavbu přistávací a vzletové dráhy. Přímo nebo prostřednictvím firem, které kontroluje, jí patří několik set tisíc čtverečních metrů pozemků.

Nová dráha na Ruzyni je nezbytná pro rozvoj letiště. Bez její výstavby by Praha nemohla v budoucnu konkurovat například Vídni, Berlínu nebo Mnichovu.

Letištěm Praha v uplynulém roce prošlo téměř 12,5 miliónu cestujících. To je 7,5procentní růst oproti roku 2006. 

Ranvej bude dlouhá 3550 metrů a její šířka by měla dosáhnout 45, v maximální variantě 75 metrů. Náklady na stavbu dráhy se nyní odhadují asi na osm miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy