Penta koupila významnou německou firmu s tradicí

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 10. 2012 10:22
Penta koupila 75 % podílu lídra v oblasti výroby honovacích strojů, Gehringu

Praha - Investiční skupina Penta koupila 75 % podílu celosvětového lídra v oblasti výroby honovacích strojů Gehring Technologies Holding GmbH (Gehring). Penta výši transakce zveřejňovat nebude, server Motejlek.com píše o ceně 1,5 miliardy korun. Obchod ještě musí schválit antimonopolní úřad.

Německá společnost Gehring vznikla v roce 1926 a dodává své produkty firmám typu VW, BMW, Daimler, Porsche, Ford nebo General Motors. Honovací stroje jsou vysoce sofistikované technologie, které jsou využívány při obrábění otvorů ve strojírenství - především motorů v automobilovém a leteckém průmyslu.

V roce 2012 dosáhnou očekávané tržby společnosti výše 130 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy korun). Gehring v současnosti zaměstnává 630 lidí, z toho 530 v Německu.

„Gehring je prvním úspěchem našeho systematického přístupu k německému trhu a věřím, že další transakce budou brzy následovat. Jako silný finanční partner se zkušenostmi ze strojírenského sektoru jsme připraveni společnosti přinést perspektivu dlouhodobého udržitelného růstu," řekl Martin Kúšik, partner Penta Investments zodpovědný za expanzi a byznys development v Německu.

„Gehring se před pár lety dostal do vážných problémů. Čtvrtá generace rodiny vlastníků nezvládla krizi a o podnik přišla. V roce 2009 ho převzala menší/středně velká mnichovská private equity skupina Stargate Capital Borise Levina a Marka Hüsgense. Ta si ve firmě ponechá čtvrtinu," dodává k transakci Motejlek.com.

 

Právě se děje

Další zprávy