Obří kanál, s nímž se nepočítá, blokuje hektary pozemků

Tomáš Fránek
19. 1. 2008 7:20
Vláda stále váhá, co s vodní cestou Dunaj-Odra-Labe
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Obec Spytihněv

Brno - Stavba vodního kanálu propojující Dunaj, Odru a Labe za tři sta miliard korun je sice spíše v oblasti snů, ale i tak stále velmi výrazně komplikuje život lidí na Moravě.

Uvažovaná trasa kanálu totiž blokuje stovky hektarů pozemků, na kterých je velmi obtížně cokoliv stavět.

V Česku jde o ojedinělý problém, nikde jinde v zemi neexistující stavba neblokuje tak velké území.

Termín se nesplnil, váhá se dál

A vláda se stále nemá k tomu, aby blokaci pozemků důležitých pro obce i soukromé majitele zrušila. Mělo se rozhodnout do konce roku 2007, ale nestalo se tak.

Více o kanálech
Autor fotografie: www.rvccr.cz

Více o kanálech

Ministerská komise, která od roku 2006 problém posuzovala, dokonce rozhodla, že trasa kanálu by se měla dál chránit. Ministři zatím návrh komise neschválili, chtějí celý návrh znovu posoudit a rozhodnout do poloviny března.

S výstavbou kanálu přitom nyní nikdo nepočítá. Projekt vláda vyškrtla z dopravní politiky i plánů na sedmileté financování dopravních staveb z evropských fondů.

Ale i letos stát utratí miliony za přípravné práce posuzující vodní spojení mezi Břeclaví a Vídní, jedinou část obří vodní cesty, o které se stále reálně uvažuje.

Chránění tras kanálu v územních plánech trvá už pětatřicet let a například u Břeclavi se jedná o území široké 15 kilometrů. Hájí se dokonce i území, kudy by kanál stejně nevedl, protože byla postupem času navržena jiná trasa.

O stavbu kanálu nemá zájem ani Rakousko a Slovensko.

Zdrcují posudek

Lidé v těchto lokalitách chráněných pro kanál nemohou stavět domy, využívat svá pole, obce neví, jaké stavby tu mohou naplánovat.

"Stavební uzávěry komplikují život desítkám obcí a zároveň omezují obnovu přírodních funkcí říčních niv, které jsou velmi důležité pro ochranu před povodněmi. Pokud někde platí uzávěra, bude komplikovanější zde postavit dům či obnovit mokřad, kam by se přirozeně a beze škod mohly rozlévat záplavy," uvedl Pavel Přibyl z Hnutí Duha.

To, že by kanál nenávratně poškodil moravskou krajinu, potvrdil i posudek zpracovaný pro Zlínský kraj.

"Trasa kanálu Dunaj-Odra-Labe je z hlediska zájmů ochrany přírody zcela nepřijatelná a nelze předpokládat kompromisní řešení. Případná realizace akce by byla v rozporu s mezinárodními úmluvami a významně naruší popř. zcela zlikviduje stávající vodní, mokřadní a lužní ekosystémy v nivě řeky Moravy."

Posudek varuje také, že "záměr výstavby kanálu je stále ve střetu se zákonem o ochraně přírody a krajiny, a proto zájmy vodní dopravy nelze prosazovat za cenu likvidace a poškození ekosystémů na území České republiky".

 

Právě se děje

Další zprávy