Obrazem: Zapomeňte na benzín, svět dobývají auta do zásuvky

Obrazem: Zapomeňte na benzín, svět dobývají auta do zásuvky
Ještě počátkem letošního roku se norský výrobce elektromobilů Think potácel na pokraji bankrotu. Teď dostal povolení k provozu svých aut v celé EU oznámil ambice rozšířit se po velkých evropských městech. Teď oznámil, že na španělský trh dodá 550 svých elektromobilů Think City. Letos v létě to bude první várka pěti kousků, postupně pak další. Rozvoj elektromobilismu ve Španělsku podporuje i tamní ministr průmyslu, počítá zároveň s rozvojem infrastruktury pro dobíjení.
Letos v dubnu symbolicky na Den země začala společnost Peapod Mobility přijímat objednávky na svůj elektromobil Peapod. Peapod Mobility patří pod společnost GEM, součást koncernu Chrysler, která se už přes 10 let zabývá vývojem a výrobou elektrických vozítek. Peapod je elektromobil s max. rychlostí 40 km/h a dojezdem na jedno nabití 50 km. Plné znovunabití pak zabere kolem šesti až osmi hodin. Na trhu jsou ale už i mnohem výkonnější elektromobily.  Tento se prodává za 12 500 dolarů (v přepočtu asi 250 000 Kč) a první kousky budou k dispozici v říjnu letošního roku.
Britský Scotland Yard plánuje během následujících čtyř let nahradit polovinu svého vozového parku auty s alternativním pohonem. Policejní složky Londýna už dnes využívají na 140 kusů hybridu Toyota Prius, momentálně pak příslušníci testují elektrickou verzi Smart ForTwo. Na služebnách, které elektromobily využívají už byly instalovány dobíjecí stanice. Tamní policisté údajně dokonce uvažují také o autech na vzduch.
Elektromobil s označením Toyota FT-EV bude postaven na městském čtyřmístném minivozu Toyota iQ (momentálně velký hit v Japonsku) a na trhu má být do roku 2012. Dojezd však má být pouhých 80 km. Zatím se jedná o pouhý koncept, nicméně už dnes Toyota říká, že elektromobily a malé vozy jako iQ budou "klíčovou součástí trvale udržitelné strategie mobility". Zároveň v Detroitu představí novou generaci hybridu Toyota Prius, vůz Toyota Camry Hybrid poháněný stlačeným zemním plynem a pod značkou Lexus HS250h také nový hybrid odvozený od nového Priusu. Už počátkem roku 2010 chce Toyota uvést na trh až deset nových hybridních automobilů na různých trzích světa. Kromě toho už koncem letošního roku dodá 500 testovacích kusů plug-in modelů Toyota Prius vybavených lithium-iontovými bateriemi firemním zákazníkům.
Foto: Aktuálně.cz
Ekonomika Ekonomika
14. 5. 2009 14:40

Stačí "zalistovat" serverem Hybrid.cz a máte pocit, že vám auta na benzín mávají na rozloučenou. Kalifornie žaluje automobilky za špinavé ovzduší, Norsko uvažuje, že benzínová auta zakáže. Elektromobily podnikají útok na světové metropole i firemní flotily a standardizovaná zástrčka už je na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy