Obrazem: Výměna antén na žižkovském vysílači

Obrazem: Výměna antén na žižkovském vysílači
Starý anténní nástavec byl na zem dopraven po třech částech. První díl snesl vrtulník k zemi krátce po deváté hodině dopoledne.
Vrtulník klesá s druhým ze tří vyměňovaných dílů podél veže vysílače. Původní anténní nástavec měřil přibližně 23 metrů a vážil zhruba devět tun.
Každý let vrtulníku trval přibližně deset minut. Druhý anténní díl je právě ukládán na zem vedle vrchní části. Vrtulník v tu chvíli byl asi třicet metrů nad zemí, v úrovni střech okolních domů.
Když byl vrtulník nad vysílčem, na Žižkově se zastavil život. Na neobvyklou podívanou se přišel podívat i zpěvák Jaroslav Hutka (druhý zprava).
Foto: Ondřej Besperát
Ondřej Besperát
6. 10. 2008 11:00

Praha - Velký a hlučný červenobílý vrtulník létal v pondělí dopoledne nad činžovními domy pražského Žižkova. České radiokomunikace zde s jeho pomocí prováděly výměnu anténního nástavce na monumentálním televizním vysílači. Rychlé akci předcházelo několik měsíců příprav a provázela ji určitá krátkodobá omezení pro obyvatele Žižkova. Výměna antén je nezbytná pro přechod na digitální vysílání.

 

Právě se děje

Další zprávy