O známky brněnské Zbrojovky není zájem

Red eko, čtk
20. 6. 2007 12:52
Dražba skončila bez zájemců, cena půjde dolů

Brno - Dražba známek zkrachovalé brněnské Zbrojvky skončila fiaskem. Nepřišel nikdo, kdo by o ně chtěl soutěžit. Příště tedy nejspíš budou k mání za nižší cenu.

Sedmašedesát grafických log a názvů použitelných v desítkách zemí má odhadní cenu 3,7 milionu korun. Namísto dnešních sedmi milionů by příště mohla být vyvolávací cena stanovena někde mezi třemi a 3,5 milionu korun, řekl ČTK Vladimír Zajíc z dražební společnosti Amex.

O areál se investoři prali

Zbrojovka je v konkurzu už víc než tři roky. Předtím vyráběla statisíce zbraní a dovážela je do desítek zemí, od Austrálie po Venezuelu. Kromě areálu, který letos za 707 milionů korun vydražila finanční skupina J&T, skladových zásob a strojů po ní zbylo 19 českých ochranných známek, 46 zahraničních a dvě mezinárodní použitelné ve 22 zemích, třeba v Rakousku nebo Číně.

Dražba areálu byla opakem dražby známek. Kvůli vysokému zájmu investorů, ceně, a dramatickému průběhu dražby se dá označit za dražbu desetiletí.

Přečtěte si, jak probíhala úspěšná dražba areálu, byli jsme v dražební síni:

Foto: Aktuálně.cz
On-line: Takhle se prodávala Zbrojovka

O známky podle Amexu původně projevilo zájem několik z 35 oslovených firem, šlo především o zbrojovky. Zajíc už dříve uvedl, že soubor log a názvů by výrobcům zbraní mohl výrazně pomoci hlavně při exportu. Kdyby se obnovila výroba a byla by úspěšná, hodnota ochranných známek by několikanásobně vzrostla, potvrdil i autor posledního posudku Petr Soukup.

Podle Kamila Ružáka ze společnosti Brno Rifles, která už od Zbrojovky Brno v minulosti koupila stroje a začala v brněnském areálu vyrábět, je ale cena příliš vysoká. "Měli jsme zájem jen o sedm nebo osm známek a nabízeli jsme milion až milion a půl," uvedl. Celý balík podle něj firma neupotřebí, a i tři miliony jsou pro ni moc.

Doplnil, že mateřský podnik Brno Rifles, tedy Česká Zbrojovka v Uherském Brodě, o loga zájem nemá. Také J&T dříve uvedla, že je pro ni dražba celého balíku nezajímavá. Jestli se uskuteční nová dražba nebo se známky prodají ve výběrovém řízení za nejvyšší cenu, rozhodne věřitelský výbor Zbrojovky Brno. Správce konkurzní podstaty Martin Kopčil se v minulých dnech nechtěl k věcem kolem konkurzu vyjádřit a dnes nebere telefon.

Ochranné známky původně do konkurzní podstaty nepatřily. Tehdejší majitelé firmy je prodali, stejně jako většinu dalšího majetku, ještě před konkurzem. Čelí tak podezření z vytunelování firmy. Známky se ale nakonec podařilo dostat zpět do konkurzu.

 

Právě se děje

Další zprávy