Nový operátor? Podmínky se zájemci dozví až v červenci

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
14. 6. 2012 15:41
ČTÚ zahájí aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě o tři týdny později, než plánoval
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zahájí aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě v polovině července, což je zhruba o tři týdny později, než původně plánoval.

Důvodem zpoždění je prodloužení lhůty pro podávání připomínek k navrhovaným podmínkám aukce. Právě vypořádáním připomínek se ještě bude zabývat vláda.

Dnes s tímto dokumentem předseda ČTÚ Pavel Dvořák seznámil ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Právě z vypořádání vyplývá, které požadavky stát akceptoval a zda se vedle stávajících operátorů vyplatí vstup na trh i novému zájemci.

Jak si ČTÚ poradil s připomínkami od 29 subjektů, mezi kterými byla například skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, se tedy jako první dozví vláda a až po ní se klíčový dokument stane veřejným.

Jde o devět miliard

Připomínky se mimo jiné týkaly příliš vysoké vyvolávací ceny, povinnosti poskytovat novému hráči národní roaming, možnosti vyhradit novému operátorovi část nejlukrativnějších kmitočtů v pásmu 800 MHz nebo povinnosti pokrývat rychlostní silnice a železniční tahy.

Z kusých neoficiálních informací vyplývá, že úřad zřejmě nevyčlení pro nového operátora část pásma 800 MHz a rezervuje pro něj jen kmitočty 1800 MHz, které se méně hodí k pokrývání velkého území. To by nahrávalo nynějším hráčům, kteří v opačném případě hrozili žalobami kvůli nerovným podmínkám.

Štědřejší měl být úřad naopak v případě povinnosti operátorů pustit nového hráče do své sítě, tedy u tzv. národního roamingu. Nelze vyloučit ani možné snížení vyvolávací ceny. Operátoři nechtěli spekulace komentovat a počkají si až na oficiální zveřejnění podmínek.

ČTÚ chce v aukci nabídnout kmitočty v pásmu 800, 1800 a 2600 MHz. Celkovou vyvolávací cenu předběžně navrhl na 9,2 miliardy korun. Kmitočty jsou využitelné především pro mobilní sítě LTE, které umožňují zhruba desetinásobné rychlosti proti současnému 3G.

Operátoři by pro budování LTE mohli použít již přidělené a dosud nevyužité kmitočty v sousedním pásmu 900 MHz, které byly určeny pro sítě GSM.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Budou mít mobilní operátoři nového konkurenta?

 

Právě se děje

Další zprávy