Nová cena Sazka Areny: 14,2 miliardy

Adam Junek
12. 7. 2006 18:00
Praha - Cena Sazka Areny je výrazně vyšší, než společnost původně avizovala. A to nejméně o čtyři miliardy korun.

Sazka dnes dokončila úpis dluhopisů za 215 milionů eur. Tyto cenné papíry nahrazují původní dluhopisy, jimiž financovala stavbu Sazka Areny. Nově cení halu na 14,2 miliardy korun.

Dluhopisy mají splatnost v roce 2021 a úročeny jsou devíti procenty ročně. Při současném kursu eura tak nominální hodnota dluhopisů činí něco přes šest miliard korun, úroky se vyšplhají zhruba na další 8,2 miliardy korun.

Podle podmínek emise se může konečná částka ještě změnit, a to ve chvíli, když vzroste rating Sazky. Pak by úrok klesl na 8,5 procenta ročně.

"Dluhopisy jsme upsali za výhodnějších kursových podmínek, přičemž dluhová služba bude výrazně nižší než při původní emisi. Navíc emisní dokumentace neobsahuje opci na případné předčasné splacení v roce 2009," pochvaluje si šéf Sazky Aleš Hušák. Společnost tak bude moci více odvádět svým akcionářům, jimiž jsou sportovní svazy.

Původní desetileté dluhopisy z května roku 2004 měly hodnotu 175 milionů eur a úrokovou sazbu něco přes sedm procent. Aréna tak byla oceněna na zhruba deset miliard korun.

Přestože nyní je konečná suma vyšší, mají sportovní svazy větší šanci získat více příspěvků. Podle starého scénáře totiž hrozilo, že by na spolky nemusely peníze zbýt.

První splátka za halu činila 10 milionů eur, tedy asi 300 milionů korun. V roce 2013 se splátka měla vyšplhat na 19 milionů eur, zhruba 570 milionů korun. Sazka hradí ročně dvě takové splátky, s výjimkou prvního a posledního roku.

Hušák navíc již dříve připustil, že je i nové dluhopisy možné znovu vyměnit za bondy s delší splatností.

"Poptávka po nových dluhopisech mírně převyšovala nabídku, přičemž držitelé stávajících dluhopisů hlasovali z 99,2 % pro výměnu za nové," doplnil Emil Šťáva, ředitel společnosti Credit Suisse, která byla hlavním manažerem úpisu. "Vzhledem k parametrům je emise na kapitálových trzích střední a východní Evropy unikátní."

 

Právě se děje

Další zprávy