Noc v supermarketu přilákala tisíce

Red Eko, ČTK
14. 4. 2006 7:21
Česko - Řetězec Hypernova vyhlásil na noc ze čtvrtka na pátek slevy až 80% na nepotravinářské zboží. V některých pobočkách se stály fronty.

Výprodej ve vybraných prodejnách Hypernovy začal po 22 hodině. V několika městech, například Karlových Varech či Hranicích, byl o zlevněné zboží obrovský zájem - nakupující zaplnili parkoviště a stáli dlouhé minuty ve frontách u pokladen.

Infobox

NOC VE FRONTĚ 

Karlovy Vary

Podle tamní manažerky Hypernovy po otevření ve 22 hodin mezi regály bylo odhadem 2500 kupujících. Při největším náporu nestačily vozíky, lidé vynášeli krabice i tašky v rukou. U pokladen se tvořily fronty, v nichž se čekalo až 40 minut.

Ústí nad Labem

Už na otevření čekalo před obchodem asi 800 lidí. První zákazníci brali ve velkém dvanáctikilogramová balení pracího prášku, hračky, termosky, nádobí. Na odbyt šel i odpadkový koš. Úspěch měly také kalendáře i diáře VyVolených, které stály 8 korun.

Pardubice

Čekání na otevření prodejny "zkrátila" ochutnávka piva zdarma, přilákala i místní bezdomovce. Po otevření prodejny byl největší zájem o víno, hračky a elektroniku. Pode zjištění ČTK ale byly prodejny zaplněny méně než před víkendy.

Hranice na Přerovsku

"Podle našeho místního manažera jsme tolik zákazníků v hranické prodejně ještě nikdy neměli. Za hodinu to bylo asi 400 platících lidí. U pokladen se tvoří fronty, zákazníci jsou ale v pohodě," řekla v noci ČTK mluvčí společnosti Ahold Kateřina Černá.

Jindřichův Hradec

Parkoviště u prodejny bylo zcela plné, další lidé přicházeli pěšky z nedalekého sídliště Vajgar. Podle manažera prodejny lidé nejvíce stáli o jídelní servis, který zlevnil na třetinu, nebo o autodráhu - místo původních 600 korun stála necelých sto.

Projděte si infobox

První necelé dvě hodiny "nákupní horečky" se obešly bez incidentů, ačkoli někde se lidé u regálů doslova přetlačovali.

Ahold uspořádal noční slevy zkušebně už loni v červenci v 11 Hypernovách. Už tehdy zaplnily například prodejnu Hypernova Praze-Nových Butovicích stovky lidí.

Jinak jsou ale noční slevové akce jsou v Česku ojedinělé, řetězce sázejí na klasické výprodeje po Vánocích či na konci léta, kdy ceny sezónního zboží každoročně klesají až o několik desítek procent. Například letos na přelomu roku se zimní oblečení prodávalo až o 80 procent levněji.

Už tradičně masové výprodeje provázejí problémy s dodržováním zákonů. Například při kontrolách letošních novoročních výprodejů pracovníci České obchodní inspekce zjistili předražení "původních cen" až o 327 korun.

Někteří obchodníci měli také problémy se zásobováním prodejen výrobky inzerovanými v nabídkových letácích.

Ahold Czech Republic vlastní 243 supermarketů Albert a 53 hypermarketů Hypernova. Ve střední Evropě zaznamenala skupina, která je řízená z Prahy, loni obrat 1,761 miliardy eur bez DPH (50,35 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy