Nižší pokuta pro spořitelny potvrzena: 55 milionů

Red eko, čtk
20. 4. 2007 13:48
Spořitelny se ještě mohou obrátit na soud

Praha - Šest stavebních spořitelen definitivně dostalo pokutu 55 milionů korun. Pykají tak za nedovolenou výměnu informací.

Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina dnes potvrdil, že rozhodnutí je pravomocné.

Konečná suma je jen zlomkem původního trestu. Verdiktu ÚOHS předcházelo tříleté rozhodování a opakované snižování pokuty z původních 484 milionů korun. 

Spořitelny se nyní ještě mohou obrátit na soud.

Viděly si do karet

Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna ČS, Modrá pyramida, Raiffeisen, Hypo a Wüstenrot se v roce 1997 dohodly na nedovolené výměně informací. Každý měsíc si pak navzájem posílaly komplexní informace o výsledcích svého podnikání, popsal Pecina.

Za to a za několik dalších pochybení mezi ně úřad rozdělil pokutu 484 milionů korun. Podle Peciny byl verdikt jedním z prvních v Česku, který zakázanou výměnu informací považoval za protisoutěžní jednání.

Finanční domy se proti jedné z nejvyšších pokut v historii ÚOHS odvolaly. ÚOHS se pak v novém prvostupňovém řízení nepodařilo prokázat ani podezření ze zneužití společného dominantního postavení, ani jednání ve vzájemné shodě při stanovování poplatků za služby klientům.

Pokutu tak úředníci snížili na 201 milionů korun. Ani to se spořitelnám nelíbilo, a podaly rozklad znovu. Následovalo třetí prvostupňové řízení a snížení sankce na 55 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy