Nizozemci drží 10 % českého kapitálu

Dušan Klimeš
8. 1. 2007 12:40
Praha - Přestože jsou nizozemští investoři zastoupeni jen v 1,5 procentu firem, na celkovém kapitálu se podílí více než deseti procenty.

Podle agentury Čekia jen 59 procent základního kapitálu "českých" firem patří tuzemským osobám.

Zbylé dvě pětiny vlastní zahraniční investoři, mezi kterými hrají prim Nizozemci. Z celkového 1,755 bilionu korun, který je uložen v kapitálech firem, na ně připadá 188 miliard.

"Nizozemské společnosti jsou zakládány z důvodu daňové optimalizace a ovládají v Česku zejména velké podniky," uvádí členka představenstva Čekia Petra Doležalová.

"Není tedy překvapením, že nizozemský kapitál je přítomen jen u relativně malého počtu firem, i když podíl země na celkovém kapitálu ovládaném zahraničními společnostmi představuje 25 procent,"  dodává Doležalová.

Firma Škoda Auto patří do německých rukou
Firma Škoda Auto patří do německých rukou | Foto: Škoda Auto

Zprivatizovaní obři

Obdobný důvod lze velkého podílu zahraničních vlastníků lze vysledovat i u dalších národů. Investoři měli zájem především o velké podniky prodávané státem.

A tak na podílu zahraničních podnikavců měly lví podíl privatizace Škody, která se dostala do rukou německého Volkswagenu, prodej Československé obchodní banky belgické KBC, či přerod Českého Telecomu ve španělskou Telefónicu.

Ovšem ve chvíli, kdy se stát zbaví svého téměř sedmdesátiprocentního podílu ve energetickém gigantu ČEZ, přijdou tuzemští majitelé o své "prvenství" a pravděpodobně se tak cizinci stanou největšími vlastníky českého kapitálu.

Němců je nejvíc

Naopak k "nejaktivnějším" národům na českém území patří Němci. Ti mají ze zahraničních vlastníků podíly v největším počtu firem, a to v téměř jedenácti tisících subjektech.

Těsně za nimi jsou Rusové a Ukrajinci. Výše jejich účasti ve firmách je ale velmi malá. Věnují se především maloobchodu a drobným službám, u kterých v EU existují jen malé bariéry.

Foto: Aktuálně.cz

Zatím vede tuzemsko

Přesto nadpoloviční většina kapitálu zůstává v českých rukách, a to především díky menším podnikatelům.

"Převaha českého kapitálu je dána zastoupením malých a středních podniků v tuzemské podnikatelské sféře", vysvětluje Petra Doležalová.

"To dokládají i čísla týkající se právní formy vlastníků, když u 91,1 % firem ovládaných českým kapitálem je rozhodujícím vlastníkem fyzická osoba", dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy