Nábytková konkurence sílí, IKEA poroste

Tomáš Fránek
4. 11. 2006 0:00
Brno - Na trhu s nábytkem, za který Češi a Moravané utratí ročně desítky miliard korun, přituhuje. Velcí prodejci chystají nové investice.

Švédský koncern IKEA tak už úřadům oznámil, že výrazně, o sedm tisíc metrů čtverečních, rozšíří svoji prodejnu v Brně, kde přibude jedno nové prodejní patro, nové skladovací prostory a zvýší se i počet parkovacích míst.

Práce na rozšíření prodejny podle oznámení zveřejněného na úředních deskách krajského úřadu Jihomoravského kraje začnou v příštím roce.

Brno bude bojiště

Odborná firma, která pro společnost IKEA záměr zpracovala, zároveň upozornila, že výrazné rozšíření brněnské prodejny nezpůsobí žádné vyšší dopravní zatížení celé oblasti. "Stávající počet návštěvníků (asi 1 milion ročně) zdaleka nedosahuje hodnot uvažovaných v původním záměru (asi 3 miliony ročně)," je napsáno v žádosti.

Právě v Brně se konkurence prodejců nábytku zostří nejvíc v celé zemi, rakouská skupina Kika/Leiner, která otevřela zatím dva obchody v Praze, si totiž Brno vybrala pro příští rok jako další místo pro svou expanzi.

Infobox

IKEA versus Kika

  • Ikea v uplynulém hospodářském roce, který začal loni v září a skončil letos v srpnu, v Česku podle předběžných údajů zvýšila prodej včetně tržeb svých restaurací o 26,8 procenta na 4,8 miliardy korun.
  • V nadcházejícím hospodářském roce vedení společnosti IKEA plánuje v ČR nárůst prodeje o 16 procent na 5,6 miliardy korun.
  • Společnost Kika Nábytek, která loni v Česku otevřela svůj první obchodní dům s nábytkem a bytovými doplňky a nyní provozuje dvě velkoprodejny, v uplynulém hospodářském roce podle auditovaných výsledků zvýšila svoji ztrátu z 28,8 milionu korun na 128,3 milionu korun při tržbách 676,3 milionu korun.
  • Hospodářský rok Kika Nábytek začal loni v dubnu a skončil letos v březnu.
  • "Vzhledem k vysokým nákladům spojeným se vstupem na (český) trh bylo hospodaření společnosti v tomto období ztrátové. Pro hospodářský rok 2006/2007 je již plánováno ziskové hospodaření," uvedl ve výroční zprávě jednatel společnosti Kika Nábytek Franz Kloiber.
  • Dodal, že prodej společnosti Kika Nábytek by se měl díky rostoucí kupní síle Čechů zvyšovat. "Počítáme s významným růstem našich prodejů a tržního podílu," uvedl Kloiber

 

"Brno je díky své poloze velmi strategické místo, kromě zákazníků z velké části Moravy je totiž dostupné i pro lidi ze slovenského a rakouského příhraničí," uvedl ekonom Milan Tichý.

Rozšíření brněnské prodejny IKEA zapadá do strategie firmy. Ta už oznámila, že v nebližších pěti letech neplánuje v Česku stavbu nových prodejen.

"Za pět a více let pak můžeme otevřít nové obchodní domy například v Košicích, Hradci Králové či Budapešti," řekl už dříve generální ředitel IKEA ČR a SR Dragan Skaluševič.

Zisky rostou, lidé utrácejí

Rozšíření prodejních prostor tak plánuje IKEA i v dalších prodejnách, v roce 2008 se rozšíří prodejna v pražském Zličíně a z nynějších 16 900 metrů čtverečních na 20 500 metrů čtverečních se zvýší i plocha obchodu v Ostravě.

Prodej nábytku v Česku je díky rostoucí bytové výstavbě v zemi pro velké řetězce ziskový.

Hlavním obchodním řetězcům s nábytkem loni v Česku vzrostly tržby, přičemž mezi padesátku největších tuzemských obchodníků se dostaly tři sítě obchodů nabízejících nábytek a bytové doplňky.

Do čtveřice českých obchodních domů IKEA v uplynulém hospodářském roce zavítalo 6,5 milionu lidí, což bylo meziročně o 17,2 procenta více. Počet zákazníků se meziročně zvýšil o pětinu na 3,5 milionu a hodnota průměrného nákupu vzrostla o pět procent na 1295 korun.

Druhou příčku za společností IKEA loni podle údajů společnosti Incoma Research obsadila s tržbami 1,9 miliardy korun společnost Asko Nábytek, která má v Česku osm prodejen. Třetí byla síť prodejen Sconto Nábytek, která měla čtyři prodejny a tržby 1,4 miliardy korun.

V minulém roce v Česku otevřela první obchod s nábytkem rakouská skupina Kika/Leiner, která má nyní v tuzemsku dvě velkoprodejny.

Do dvojice obchodních domů, ve kterých je zaměstnáno více než 400 pracovníků, Kika investovala 50 milionů eur (zhruba 1,4 miliardy korun).

Zakladatel firmy Ikea Švéd Ingvar Kamprad.
Zakladatel firmy Ikea Švéd Ingvar Kamprad. | Foto: www.ikea.com

Polská konkurence

Na větším zájmu lidí o nový nábytek vydělávají také výrobci, kteří se ale potýkají s velkou konkurencí především z levnějšího Polska.

Výroba nábytku v Česku se podle údajů Asociace českých nábytkářů (AČN) v posledních letech zvolna zvyšuje a její roční objem se nyní pohybuje kolem 45 miliard až 50 miliard korun, přičemž 60 až 70 procent produkce čeští nábytkáři vyvážejí.

Například společnost Kovona Systém dodá do roku 2008 společnosti Ikea 12 milionů skládacích židlí. Výrobou nábytku se v Česku zabývá zhruba 4500 firem, které zaměstnávají 45 000 lidí.

Podle viceprezidenta AČN Radka Brychty se české nábytkářské firmy podílejí na celkovém prodeji nábytku v Česku zhruba 40 až 50 procenty. Přibližně polovina prodaného nábytku pochází ze zahraničí, především z Polska.

 

Právě se děje

Další zprávy