Na penzi spoří 4,6 milionu lidí. Firmy omezily benefity

Petr Kučera Petr Kučera
29. 2. 2012 14:55
Za loňský rok stát vyplatil na podpoře 5,6 miliardy korun
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Téměř 4,57 milionu neukončených smluv o penzijním připojištění evidovalo ministerstvo financí ke konci loňského roku. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných statistik.

Jejich počet se během roku zvýšil o 38 tisíc, tedy o 0,8 procenta. Tempo růstu je už výrazně pomalejší než v předchozích letech.

Lidé si vloni na spoření poslali (bez příspěvků zaměstnavatelů) přes 23,4 miliardy korun, to je o 200 milionů více oproti loňskému roku. V průměru lidé posílají 442 korun měsíčně.

Poprvé v historii však vloni klesl počet lidí, kteří na penzijní připojištění dostávají příspěvek od zaměstnavatele. I když jen o jedno procento. Nyní jich je 1,27 milionu, zhruba o 13 tisíc méně než před rokem.

"Podle našich informací přispívala zaměstnancům na penzi každá čtvrtá česká firma," dodává k ministerským statistikám Kamil Durčák, produktový manažer Rentia, divize poradenské společnosti AWD ČR.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
První odhad: Jen dva penzijní fondy překonají inflaci
Nestihli jste změnit penzijní fond? Známe tajný trik
Zájem o stavební spoření klesl o čtvrtinu, ukazují data

Za loňský rok si lidé sjednali 457 tisíc nových smluv - o osm procent méně oproti loňskému roku.

S rostoucím počtem penzijních připojištění roste také objem státních příspěvků. Za loňský rok stát vyplatil 5,6 miliardy korun, meziročně o téměř 100 milionů více. Průměrný státní příspěvek dosahuje přibližně 105 korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy