Na knižním trhu se zrodil největší vydavatel na světě

Simona Holecová
3. 7. 2013 6:09
Penguin Random House pošle ročně do tiskáren na 15 tisíc nových titulů
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - S datem 1. července vkročil na knižní trh nový obří hráč: Byla dokončena fúze nakladatelských domů Penguin a Random House.

Spojené vydavatelství lze bez nadsázky označit za první skutečně globální knižní obchod. A největšího vydavatele knih světa.

Spojení vydavatelství Penguin Books mediální společnosti Pearson s vydavatelstvím Random House (patřící pod německý Bertelsmann) bylo oznámeno loni v říjnu. S tím, že v novém podniku si německý vlastník udrží majoritu 53 procent. Tyto údaje nyní sloučená společnost Penguin Random House potvrdila v tiskové zprávě.

Podle odborného webu Galleycat zaměstnává nový megavydavatel ve svých více než 250 pobočkách přes deset a půl tisíce lidí. Ročně odtud pošlou do tiskáren na 15 tisíc nových titulů.

"Společnost Penguin Random House, která vznikla sloučením dvou nejslavnějších jmen ve vydavatelském sektoru, zastřešuje stovky nejčtenějších a nejoblíbenějších spisovatelů. Je mezi nimi i více než 80 laureátů Nobelovy ceny," pochlubila se společnost Penguin v tiskovém prohlášení.

Foto: Aktuálně.cz

Ve "stáji" nakladatelství byste našli taková jména jako John Grisham, George Orwell, Jack Kerouac, El James či letošní laureát Nobelovy ceny za literaturu Mo Jen. Patří sem i v Česku nesmírně populární Terry Pratchett.

Vydavatelství je rozkročeno od USA přes Kanadu, Austrálii, Zéland až po Jižní Afriku, Indii a další asijské země. Zastoupení mají společnost i ve Velké Británii či Španělsku.

Galleycat k tomu uvádí, že jen příjmy Random House loni činily 1,5 miliardy liber, příjmy Penguin dosáhly jedné miliardy liber a provozní zisk 111 milionů liber.

Bertelsmann, který vznikl před 177 lety, je největší mediální skupinou v Evropě. Vlastní rovněž televizní stanici RTL Group. V České republice působí prostřednictvím dceřiné společnosti Euromedia Group, která vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar či Universum, připomněla agentura ČTK.


 

Právě se děje

Další zprávy