Vydavatelé nechali zavřít dva weby s pirátskými knihami

David Slížek
15. 2. 2012 20:15
Asociace velkých knižních nakladatelů po sedmi měsících soudních řízení nehcala uzavřít web, který sdílel statisíce pirátských knížek.
Foto: Amazon.com

Po stránkách sdílejících pirátské filmy nebo hudbu začíná přihořívat půda pod nohama také webům nabízejícím pirátské knížky.

Skupina několika velkých knižních nakladatelů oznámila, že se jí podařilo nechat na základě soudního rozhodnutí zavřít dva velké servery, které pirátské knihy nabízely.

Weby library.nu a ifile.it měly servery umístěné v Irsku a právě tamní úřady proti nim na základě soudního rozhodnutí zasáhly.

Falešná knihovna

Podle Asociace amerických nakladatelů (AAP) nabízel server library.nu ke stažení zdarma na 400 tisíc knižních titulů. Vydával se přitom za autorizovanou knihovnu, která má k šíření knížek oprávnění.

Podle vydavatelů web vydělal přes 8 milionů eur ročně, zejména na reklamách, darech, které uživatelé provozovatelům posílali, a poplatcích za prémiové účty.

Falešná knihovna byla napojena na úložiště ifile.it, přes které pirátské knížky distribuovala.

Potřebujeme nové nástroje

Celkem 17 nakladatelů, včetně firem jako Camnbridge University Press nebo HarperCollins, podalo na provozovatele obou webů žalobu u německého soudu v Mnichově. Řízení a následné uvedení soudního příkazu do praxe zabralo celkem sedm měsíců.

Takhle zdlouhavý proces se ale nakladatelům nelíbí. Akce proti pirátům je podle jejich slov stojí příliš mnoho času a peněz.

"Na místě jedné zavřené pirátské stránky vyrostou hned stovky podobných webů, kterým musíme věnovat stejné úsilí," prohlásil šéf AAP Tom Allen.

"Neumím si představit příhodnější příklad toho, jak moc potřebujeme nové nástroje, které by podobné zásahy urychlily."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy