Na dovolenou letos chtějí jet pouze tři z pěti Evropanů

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 5. 2012 11:06
Nejvíce chtějí prázdninové cestování omezit lidé z jižní Evropy. Výjimku tvoří Francouzi
Foto: Karel Toman

Paříž - Na dovolenou se toto léto chystá jen 58 procent Evropanů. Toto číslo je nejnižší za uplynulých osm let, meziročně došlo k poklesu o osm procentních bodů. Vyplývá to ze studie, kterou publikovala skupina Ipsos-Europ Assistance.

Nejvíce s cestováním váhají obyvatelé jihoevropských zemí. Italové například uvedli, že na dovolenou jich vyjede 63 procent - minulý rok to přitom bylo 78 procent. Polovina Španělů sdělila, že zůstanou doma. Výjimku tvoří podle autorů Francouzi - meziročně se počet těch, kteří hodlají někam vyjet, zvýšil na 70 procent.

Vyrazit na několik prázdninových pobytů má v plánu pouze 17 procent dotázaných. K výraznému poklesu došlo v tomto případě opět u Španělů. Zatímco loni jich více než jednu dovolenou plánovalo 37 procent, letos se jedná o 18 procent. Nejčastěji se alespoň na dvě dovolené chystají Britové. Ve srovnání s loňským rokem jich ovšem také ubylo.

Vedou krátké pobyty

Že dovolenou zahrnuli do svého rozpočtu a už si na ni střádají, uvedlo 13 procent respondentů. Téměř polovina Evropanů také připustila, že se jedná o položku, na niž lze v případě nedostatku peněz ušetřit.

Ve Španělsku omezí útratu 37 procent dotázaných, naopak podíl Němců, kteří chtějí letos za dovolenou vydat více, meziročně narostl z 12 na 28 procent.

Pro 24 procent lidí se naopak jedná o nedotknutelnou věc, kterou si potřebují alespoň jednou do roku dopřát.

Více než třetina oslovených osob (37 procent) vyjede nejvýše na týden, stejné množství Evropanů pojede na dvoutýdenní dovolenou. Na tři týdny vyrazí pryč 14 procent respondentů, na čtyři či déle pak 12 procent Evropanů, nejčastěji Francouzi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dovolená - už víte kam?

 

Právě se děje

Další zprávy