Moravská vína vozí medaile ze zahraničí

Tomáš Fránek
6. 5. 2007 7:37
Moravští vinaři mají šest medailí z Bruselu
Přijďte ochutnat, jak se vinařům daří!
Přijďte ochutnat, jak se vinařům daří! | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Producenti moravských vín jsou stále úspěšnější na prestižních evropských výstavách a soutěžích.

Šest medailí si tak vinaři přivezli z akce pod názvem Monde Selection Brusel, která se konala v Bruselu. Akci pořádá nezávislý institut Monde Selection založený v roce 1961 a je to jedna z nejuznávanějších institucí v hodnocení kvality.

Na soutěži v Bruselu se tak představilo dvanáct vzorků moravských vín od čtyř firem , ty získaly pět stříbrných a jednu bronzové ocenění.

Rok úspěchů

Dvě stříbrné medaile si tak odvezl například vinař Oldřich Drápal, další pak firmy Znovín Znojmo, Moravské vinařské závody Bzenec a společnost Spielberg CZ.

Nejde ale o úspěch ojedinělý, letos už vína od moravských vinařů uspěly i v dalších prestižních soutěžích. Dvě prestižní stříbrné medaile tak získaly na mezinárodní soutěži Chardonnay du Monde  vína z Valtic a Znovínu.

Moravská vína byla úspěšná také na mezinárodní soutěži Vinitaly ve Veroně a Vinalies Internationales v Paříži. Ve Veroně zlatou medaili získala firma Moravské vinařské závody ze Bzence, jejich Rulandské modré pozdní sběr ročník 2006 se stalo nejlepším růžovým vínem.

Foto: Jaroslav Jiřička

Vůbec poprvé tak bylo moravské víno oceněno jako nejlepší víno soutěže v dané kategorii, veronské soutěže se přitom účastnilo téměř tři a půl tisíc vín ze 30 zemí.

Vinné sklepy Valtice zase zlaté ocenění získaly na soutěži Vinalies v Paříži. "Jsem rád, že nám úspěšně daří bořit mýty o tom, že v České republice se vaří jen dobré pivo a dobré víno se dělá jen v zahraničí," řekl David Šťastný z Vinných sklepů Valtice.

Účast na mezinárodních soutěžích a ceny z nich jsou přitom velmi důležitým marketingovým nástrojem pro prodej tuzemských vín v cizině. Letos se vinaři zúčastní za podpory Vinařského fondu šestnácti výstav po celém světě.

Pomoc při prodeji

"Vinaři můžou svoje zákazníky přesvědčovat o kvalitě svých produktů, pokud ale k tomu mají potvrzení od nezávislých odborníků a srovnání s konkurencí, je to velké plus," řekl Roman Konečný z poradenské společnosti Etis.

Vinaři se tak například nyní snaží proniknout na polský trh. Tam roste spotřeba vína, za několik let to je růst z 1,7 na 2,4 litru na hlavu a rok.

Do Polska začala od letošního roku vyvážet tisíce lahví vína například firma Vinselekt Michlovský z Rakvic na Břeclavsku. Další firmou je společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, která se zaměřuje na produkci mešních vín.

I tyto archivní skvosty budou k vidění a ke koupi na 2. ročníku akce Ze sklepa do Sklepa ve Velkých Bílovicích
I tyto archivní skvosty budou k vidění a ke koupi na 2. ročníku akce Ze sklepa do Sklepa ve Velkých Bílovicích | Foto: PressNews

Polský trh s vínem by měl podle odborníků i nadále růst. "I kdyby spotřeba stoupla jen o jeden litr, znamená to možnost prodeje asi 350 000 hektolitrů vína. To je téměř polovina celé produkce České republiky," řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
Spotřeba a výroba vína loni rostla celosvětově. Výroba vína ve světě se loni zvýšila odhadem o 1,8 procenta, jeho spotřeba stoupla o 1,4 procenta a vývoz vzrostl o 5,3 procenta ve srovnání s rokem 2005.

Z největších producentských zemí zaznamenala Francie pokles asi o 0,4 milionu na 51,7 milionu hektolitrů, naopak Španělsko zaznamenalo výrazný vzestup na 39,3 ze 34,8 milionu hektolitrů.

Absolutně nejvíce vína vyrobila loni Itálie - 52 miliony hektolitrů. Mimo Evropu stoupla výroba nejvíc v Chile a na Novém Zélandu.

Světový obchod s vínem loni podle Mezinárodního úřadu pro révu a víno stoupl o 5,3 procenta - vyvezlo se 83,1 milionu hektolitrů vína. Z dovozu je tak každá třetí láhev, která se ve světě vypije. Klesá podíl evropských producentů, naopak se zvyšuje vývoz vín z jižní polokoule a zemí jako Chile, Argentina nebo Austrálie.

 

 

Právě se děje

Další zprávy