Ministerstvo čeká pomalejší růst ekonomiky

Red eko
31. 1. 2008 14:30
Loňský výsledek by měl být naopak lepší, než se čekalo
Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nepůjde to tak rychle, jak jsme čekali. Takový vzkaz dnes poslalo Ministerstvo financí ohledně růstu české ekonomiky.

Pro letošní rok očekává tempo růstu hospodářství jen 4,7 procenta. Pro loňský rok naopak zvýšilo odhad na na 6,1 procenta z předchozích 5,9 procenta.

V roce 2009 by měla ekonomika stoupnout o 5,1 procenta.

"Česká ekonomika se nachází v blízkosti vrcholu hospodářského cyklu. Začíná narážet na limity vyplývající z nedostatku kvalifikované pracovní síly. Po mnohaleté cenové stabilitě se zrychluje růst cen," uvedlo dnes ministerstvo.

Za poklesem růstu stojí podle ministerstva schválená reforma veřejných financí. Klesne totiž růst spotřeby domácností na 3,6 procenta z loňských odhadovaných 5,7 procenta. "Česká republika však zůstane dynamicky se rozvíjející ekonomikou atraktivní pro zahraniční investory," uvádí materiál.

Proti růstu bude tlačit také nebývale vysoký růst cen. Inflaci totiž autoři predikce odhadují na 5,5 procenta oproti loňským ani ne třem procentům.

Pozitivní vývoj vidí ministerští úředníci u nezaměstnanosti. "Mezinárodně srovnatelná míra nezaměstnanosti by se mohla snížit z 5,3 procenta v roce 2007 na 4,4 procenta v roce 2008 a na 4,1 procenta v roce 2009," píše se v prognóze.

 

Právě se děje

Další zprávy