Miliardář Vítek začal prodávat apartmány na Riviéře

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 5. 2013 10:30
Miliardář také plánuje koupit dva realitní fondy ve střední a východní Evropě

Praha - Společnost CPI Group miliardáře Radovana Vítka začala prodávat luxusní apartmány na francouzské Riviéře. Ceny apartmánů v rezidenčním projektu Palais Maeterlinck ve francouzském Nice se pohybují mezi třemi až 13 miliony eur (zhruba 78 až 338 milionů korun).

"Rezort zahrnuje tři hlavní budovy s rezidencemi, dále společné prostory a zázemí, rozsáhlý venkovní bazén s výhledem na moře, zahrady i soukromou pláž, to vše na necelých čtyřech hektarech pozemku," přiblížil resort projektový manažer CPI Group Ladislav Všetečka.

Ředitel developmentu skupiny Igor Klajmon poznamenal, že zájem o luxusní nemovitosti je velký. "V současnosti máme rezervace na první rezidence a zájemci se ozývají z celé Evropy," prohlásil Klajmon.

Skupina původně hotelový komplex na Côte d'Azur koupila na jaře 2012 a hned ho začala rekonstruovat. Přestavba na luxusní bydlení vyjde na 150 milionů eur (3,9 miliardy korun) a skončit by měla příští rok na jaře. Celkem vznikne 18 apartmánů s rozlohou od 100 do 400 metrů čtverečních. Interiéry navrhlo designové studio Ralph Lauren Home.

Smělé plány miliardáře Vítka

Miliardář Radovan Vítek hodlá dál expandovat mimo český realitní trh. Letos chce majitel skupiny CPI Group koupit dva realitní fondy s aktivy ve střední a východní Evropě.

Jak řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg, dá za ně kolem půl miliardy eur (12,9 miliardy korun). "Bylo by hloupé mít všechna vejce v jednom košíku, takže expanze do zahraničí je logickým krokem," uvedl Vítek.

Vítek také plánuje další investice v alpském středisku Courchevel a ve švýcarské Crans Montaně. V podobných luxusních projektech má nyní podle svého odhadu asi 250 milionů eur.

Co si pořídil Vítek naposledy?

Letos už ovládl jednu z největších maďarských developerských firem Ablon, která staví v Maďarsku, Česku, Polsku a Rumunsku nákupní centra, hotely, logistické parky či kancelářské budovy.

Nyní miliardář dokončuje úplné převzetí společnosti. Jakmile CPI akcie skoupí, stáhne Ablon z burzy a připojí k sobě.

V listopadu Vítek koupil 30 procent akcií oddlužované lucemburské společnosti Orco Property Group a stal se jejím největším akcionářem.

Na zvyšování svého podílu ve skupině ale nepomýšlí. Hrubá hodnota aktiv této firmy se totiž podle něj musí snížit z nynějších 1,3 miliardy eur (33,6 miliardy korun) až o 200 milionů eur, aby začala být "realistická".

Vítek patří k nejbohatším lidem ve střední a východní Evropě. Jeho CPI patří k největším realitním investorům v Česku.

Vlastní zhruba 12,7 tisíce nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. Kromě toho kontroluje a spravuje stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch a kanceláří, vlastní hotely a sklady.

 

Právě se děje

Další zprávy